V Chorvatsku skončila konference evropských ministrů kultury

23.10.2003 

Včerejším dnem skončila v chorvatské Opatjii konference evropských ministrů kultury. V čele vatikánské delegace stál apoštolský nuncius v Chorvatsku arcibiskup Francisco Xavier Lozano.

Ve svém příspěvku arcibiskup Lozano zdůraznil rozvoj kultury dialogu mezi civilizacemi, do jehož rámce spadá také příspěvek jednotlivých světových náboženství. "Věříme v dialog kultur a jsme přesvědčeni o jeho důležitosti," uvedl mons. Lozano. Důležitým se stává zvláště v této době, která zaznamenala nové uzavírání se do vlastní identity. V rámci dialogu kultur mají své důležité místo náboženství, jejichž příspěvek je podstatný pro budování světa pokoje, spravedlnosti a svornosti mezi národy, prohlásil chorvatský nuncius.

Mons. Lozano dále připomněl nedávnou exhortaci Ecclesia in Europa, která zdůrazňuje, že "dobré uspořádání společnosti se musí zakládat na autentických etických a občanských hodnotách, sdílených obyvateli." Na tomto poli mají přinesli církve značný příspěvek, který má být brán v úvahu, řekl Lozano.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.