Misijní církve samy posílají další misionáře

3.5.2007 

V Sacrofano nedaleko Říma se dnes začal všeobecné zasedání Papežských misijních děl, new kterém bude připomenuto také 50.výročí vydání encykliky Pia XII. Fidei Donum, která byl velkým podnětem pro kněze, řeholníky a laiky, pokud jde o rozvoj misií ve všech částech světa. Předsedy Papežských misijních děl arcibiskupa Henrika Hosera jsme se zeptali na zkušenosti, které z misií přicházejí.

Nové zkušenosti vycházejí zejména z pohybu, ke kterému dochází v mladých misijních církvích. Rostoucí počet misionářů pochází právě z rozvojových zemí, z tzv. Jihu světa, aby šli na pomoc dalším církvím. Je to mimořádné vzájemné obohacení osobních darů mnoha mladých. Snažíme se pomáhat, podporovat a provázet toto hnutí a proto se i během našeho zasedání papežských misijních děl radíme o tom, jak nejlépe bychom to měli dělat.

Co to dnes znamená: být misionářem?
Být misionáři dnes je především odpověď na výzvy, charakteristické pro dnešní svět: ochladnutí víry a vzrůst nového radikálně subjektivního a antropocentrického pohanství. Snažíme se světu předat poselství Pánovo, universální poselství, adresované všem lidem.

Jak se mohou věřící podílet na misiích?
Zejména svým svědectvím činné víry jakožto pokřtěných a svědectvím svatosti života. To jsou myslím privilegované cesty dnešního svědectví víry a zároveň prostředky k tomu, jak přimět druhé, aby se do misií zapojili.

Říká podsekretář Kongregace pro evangelizaci a národů a předseda papežských misijních děl. Arcibiskup Henryk Hoser.

Přeložil Milan Glaser.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.