K ochraně životního prostředí a lidských práv nestačí deklarace

1.5.2007 

Problémy ekologie, lidská práva a duchovního hodnoty stojí v centru poselství, které Benendikt XVI. adresoval účastníkům zasedání Papežské akademie sociálních věd, zasedající v těchto dnech ve Vatikánu.

Životní prostředí a trvale udržitelný rozvoj, práva lidské osoby, stvořené k Božímu obrazu, rovnost příležitostí také pokud jde o ?duchovní dobra?, jako je vzdělání a poznání, to jsou tři hlavní oblasti, ve kterých Papež spatřuje sociální výzvy dnešního světa. Svatý otec upozorňuje, že k naplnění těchto výzev je nezbytná také ?mezigenerační solidarita?, která má základ ?v lásce uvnitř rodiny,? a jednání vedeném láskou a spravedlností.

?Mezinárodní společenství si uvědomuje, že světové zdroje jsou omezené a že je povinností každého národa aplikovat politiku směřující k ochraně životního prostředí, s cílem předejít ničení přírodního bohatství, jehož plody jsou pro dobro lidstva nezbytné,? píše Papež k otázce životního prostředí a trvale udržitelného rozvoje. Zvláštní pozornost má být věnována nejchudším zemím, na které nejtěžším způsobem dopadají ekologické kolapsy. Svatý otec vyzývá v tomto kontextu na prvním místě ?k ochraně morálních podmínek? a ?k autentické lidské ekologii?, o níž mluví už encyklika Jana Pavla II. Centesimus annus. ?Vyžaduje to ? dodává Benedikt XVI. ? zodpovědný vztah nejen ke stvoření, ale také k bližnímu, ať už je blízko nebo daleko, v prostoru a čase - a ke Stvořiteli.?

Druhá výzva se týká našeho pojetí lidské osoby, s nímž nutně souvisí také naše vzájemné vztahy. Pokud se na lidské bytosti nepohlíží jako na muže a ženy, stvořené k Božímu obrazu a obdařené nezcizitelnou hodnotou, bude obtížné dosáhnout spravedlnosti ve světě. Jak naznačuje Benedikt XVI. nestačí mezinárodní deklarace a právní opatření. Aby se tyto deklarace projevily v řešení globálních problémů, je nutné jít mnohem dál, upozorňuje Papež. Mezi globálními problémy jmenuje rostoucí rozdíly mezi bohatými a chudými zeměmi, tragédii hladu, žízně a chudoby ?na planetě, na níž je dostatek jídla, vody i blahobytu?, utrpení uprchlíků, konflikty v mnoha částech světa, nedostatek právní ochrany nenarozených, zneužívání dětí, mezinárodní obchod s lidmi, zbraněmi a narkotiky a řadu dalších nespravedlností.

Třetí výzva se týká ?duchovních dober, která jsou pro člověka typická a šíří se a rostou, jsou-li předávána. Na rozdíl od dělitelných dober, duchovní dobra, jako poznání a vzdělání nejsou dělitelná, a čím více jsou sdílena, tím víc se rozmnožují.? ? zdůrazňuje Svatý otec v poselství k Papežské akademii sociálních věd.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.