Na arcibiskupovu zásadovost odpovídají další výhružky

30.4.2007 

Janov. Výhružky arcibiskupovi Janova a předsedovi Italské biskupské konference, Angelo Bagnascovi, neustávají. Minulý pátek (27.4.) byla na arcibiskupství doručena obálka s nábojem kablibru 9 a fotografií arcibiskupa, na které byl vyryt hákový kříž. Jak uvádí janovský deník ?Corriere Mercantile?, arcibiskup Bagnasco dostal policejní ochranu a pořádkové síly počítají s dalšími posilami kolem katedrály a arcibiskupství. Poslední události komentuje mluvčí italské biskupské konference, don Domenico Pompili:

?Tato poslední janovská epizoda spadá do nepochopitelně vzrušené atmosféry těchto dní. Je to samozřejmě výhružné gesto, které mluví za sebe. Na druhou na něj nechceme klást přehnaný důraz, protože Církev nemá v úmyslu živit nežádoucí konflikty, které se naprosto míjejí s jejími záměry a s jejím působením. Věříme, že se tato atmosféra uklidní na základě zdravého rozumu a dialogu, který skutečně zvažuje problémy a že konflikt založený na aroganci nebude pokračovat.?

Výhružky na adresu arcibiskupa Bagnasca souvisí s debatou k návrhu zákona o právním statutu homosexuálního soužití. Extrémistické chování vyvolala slova arcibiskupa Bagnasca v jednom rozhlasovém vystoupení, kde řekl, že mravní principy nelze ředit, protože touto cestou by nakonec zmizely důvody třeba i proti legalizaci pedofilní úchylky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.