P. Treanor: rozhodnutí Evropského parlamentu dává falešné naděje

27.4.2007 

Zklamání z postoje Evropského parlamentu k otázce pokročilých terapií vyjádřil prelát Noël Treanor. Podle tohoto generálního sekretáře Komise episkopátů Evropské unie představuje ohrožení pro suverenitu států členských zemí v záležitostech nedotknutelnosti a důstojnosti lidského života.

Evropský parlament odhlasoval (25. dubna), že povolení k zahájení pokročilých terapií má být právně sjednoceno v celé Evropské unii. Jde o genovou a buněčnou terapii a o tkáňové inženýrství. Generální sekretář COMECE připomíná, že jsou to otázky, ve kterých má být suverénnost jednotlivých zemí rozhodně respektována. Podle jeho mínění prohlášení Evropského parlamentu vzbuzuje nezodpovědně mezi pacienty neoprávněné naděje na možnosti pokročilých terapií.
P. Treanor vyjádřil také lítost nad tím, že Parlament odmítl pozměňující návrh, s nímž vystoupil slovenský poslanec Miroslav Mikolášik. Tento křesťanský demokrat a povoláním lékař mimo jiné prosazoval zákaz vydávat povolení na terapie využívající embryonální kmenové buňky. Sekretář Komise episkopátů Evropské unie apeloval na veřejné mínění i na politiky, aby konkrétně vzali v potaz základní etické otázky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.