Základní hodnoty se nehájí na rovině politické, ale na rovině hlubší

26.4.2007 

Benedikt XVI. se dnes setkal se členy předsednictva Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) na čele s kard. Petrem Erdö na závěr jejich návštěvy, která se konala v uplynulých dnech na různých vatikánských úřadech a týkala se otázek Evropy a plánů CCEE, o nichž informoval během tiskové konference ve Vatikánském rozhlase Mons. Aldo Giordano, generální sekretář CCEE:

?Papež zejména povzbuzoval ke smíření mezi křesťany a tedy k ekumenickému dialogu. Mluvili jsme o plánu ekumenického shromáždění v Sibiu, které se bude konat v září, dále o vztazích mezi východem a západem Evropy, a tudíž také o důležitosti vztahů západních a východních církví s pravoslavnou. A potom jsme hovořili o Evropské unii a o tom, jak a čím mají církve přispět k podpoře hodnot, které jsou pro unii důležité.
Pokud jde o chystané ekumenické setkání církví a církevních společenství v Rumunském Sibiu, pojali jsme jej jako svého druhu pouť. Jednou etapou bylo naše setkání v lednu 2006 v Římě za účelem hlubšího poznání katolické tradice zevnitř, konalo se také setkání v Lutherově městě Wittemberg v Německu k lepšímu seznámení se s tradicí reformace. Poslední etapa se bude konat v Rumunsku, v zemi s pravoslavnou většinou, kde je očekáváno 2500 oficiálních delegátů ze všech zemí a křesťanských společenství
.?

Po mons. Giordanovi představil kard. Péter Erdö Evropské setkání univerzitních profesorů, které se bude konat v Římě od 21. do 24.června:

?Budeme diskutovat o novém humanismu pro Evropu, o základních lidských hodnotách, které je třeba prosazovat, bránit a posilovat také ve veřejném životě našeho kontinentu. Toto velice důležité setkání bude zahrnovat také vědecké konference a společenská setkání. Na závěr se doufáme uskuteční také audience u Svatého otce, který tuto naši společnou aktivitu velmi povzbuzuje. Základní hodnoty se určitě nehájí na politické úrovni. Existuje jiná hlubší rovina. Spolu s lidmi vědy a kultury vedeme zásadní dialog a rok od roku zaznamenáváme příznaky stále větší otevřenosti, která nás velice těší.?

Říká předseda Rady evropských biskupských konferencí kard. Peter Erdö.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.