Arcib. Kondrusiewicz: Díky Jelcinovi jsme získali zpět katolickou katedrálu

25.4.2007 

Moskva. Rusko se rozloučilo se svým prvním porevolučním prezidentem. Pohřební obřady Borise Jelcina proběhly po modlitbách v chrámu Krista Spasitele na moskevském Novoděvičském hřbitově. Během obřadů moskevský pravoslavný patriarcha Alexej II. poznamenal, že se Rusko poprvé po více než sto letech loučí se svým nejvyšším představitelem v chrámu.
Jak se postava Borise Jelcina zapsala do náboženského života v Rusku jsme se zeptali moskevského arcibiskupa, Tadeusze Kondrusiewicze:

?Boris Jelcin byl jedním z nejaktivnějších protagonistů demokracie. S jeho jménem je spojen rozpad Sovětského svazu a vznik Ruska, které začalo stavět na demokratických zásadách. Přestože je to velmi obtížný proces a trvá dodnes, byl to právě on, kdo položil základy demokratického státu: uvedl do života zásadu respektování svobody svědomí a inicioval vypracování zákona o náboženstvích. Díky jeho pomoci jsme získali zpět katolickou katedrálu Neposkvrněného početí P. Marie v Moskvě. Napsal jsem tehdy v této věci prezidentu Jelcinovi a on odpověděl velmi rychle a dovedl navrácení katedrály k cíli. Pamatuji si také na období, kdy představitelé různých náboženství žádali o přijetí náboženského zákona. Kvůli tomu psal Jelcinovi dokonce i Jan Pavel II. Na jeho žádost Jelcin vetoval zákon přijatý parlamentem a žádal o jeho zdokonalení. V tom má nesporně velké zásluhy.?

- říká moskevský arcibiskup, Tadeusz Kondrusiewicz.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.