Zveřejněna korespondence Benedikta XVI. a německé kancléřky Angely Merkel

23.4.2007 

Státní sekretariát Svatého Stolce dnes zveřejnil korespondenci mezi Benediktem XVI. a německou kancléřkou Angelou Merkel. K výměně dopisů došlo v souvislosti s převzetím předsednictví EU a skupiny států G8 Spolkovou republikou Německo koncem loňského roku. V dopise, datovaném 16.prosince 2006, Svatý otec vyjadřuje jménem katolické Církve i jménem svým německé kancléřce vděčnost a uznání za prohlášení, ve kterém Angela Merkel určila za priority svého funkčního období pomoc Africe a chudým zemím vůbec. Benedikt XVI. v dopise vyjadřuje názor, že funkce předsednictví, které Německo zastává zároveň v EU a v G8, skýtá určitou naději na pokrok v této oblasti. Zmiňuje potřebu odpustit zahraniční dluhy nejchudším státům a zabránit jejich upadání do dalších dluhů. Benedikt XVI. vyzývá k investicím do boje s nemocí AIDS, ale poukazuje i na potřebu vědeckého výzkumu v oblasti jiných nemocí jako např. tuberkulóza a malárie, kterými jsou chudé země sužovány a proti nimž nemohou vést účinný boj z vlastních zdrojů. Papež poukazuje také na problémy spravedlivých podmínek obchodu, a zejména na potřebu výrazného omezení jak legálního, tak ilegálního obchodu se zbraněmi. Benedikt XVI. poukazuje také na ilegální obchod se surovinami a vývoz kapitálu z chudých zemí a na potřebu odstranit praktiky praní špinavých peněz, jakož i korupci funkcionářů chudých zemí. Dosáhnout do roku 2015 odstranění krajní chudoby, je ? podle papeže - jedním z nejdůležitějších úkolů naší doby.

Angela Merkel odpověděla na papežův dopis listem z 2.února tohoto roku a vyjádřila svou vděčnost za podporu, které se jí od Svatého otce dostalo. Německá kancléřka se znovu staví za uskutečnění cílů udržitelného rozvoje a připomíná finanční vklad německé vlády 3,6 miliard euro na oddlužení chudých zemí. Angela Merkel také připomíná, že by ráda využila německého předsednictví v G8 a EU i k rozvinutí dialogu se státy, které se začínají objevovat na světové scéně, jako je Brazílie, Čína, Indie, Mexiko a Jihoafrická republika, a vyjadřuje svou ochotu učinit vše proto, aby globalizace byla spravedlivější.

V souvislosti s nikoli běžným zveřejněním diplomatické korespondence Svatého stolce přinášíme komentář ředitele Vatikánského rozhlasu a tiskového střediska Svatého stolce o.Federica Lombardiho:

Korespondence mezi papeže Benediktem XVI. a německou kancléřkou doktorkou Merkelovou, která zároveň přesedá EU a G8 je významnou událostí. Naléhavé a často dramatické potřeby nejchudších zemí, zejména v Africe jsou tak znovu postaveny do centra mezinárodní pozornosti. Úmysl vyjít vstříc těmto potřebám byl vyjádřen již za anglického předsednictví EU a byl nyní Německem opět potvrzen. Katolická církev tedy spěchá s výslovným a oprávněným projevem svého ocenění a podpory.

Papež poukazuje na velká témata církevního postoje k boji proti chudobě a nastolení větší spravedlnosti ve vztazích mezi národy v aktuálním kontextu procesu globalizace, jakož i obchodu, smazání zahraničního dluhu a závazku pomoci rozvoji, zdravotnictví a boje proti obchodu se zbraněmi.

Dva postřehy stojí za zmínku. První se týká metody: v papežově listu není nic abstraktního ani moralizujícího. Papež ví, že jde o namáhavou, obtížnou a nejvyšší zodpovědnost na politickém a ekonomickém poli, a svou morální autoritou a konkrétními možnostmi spolupráce katolické Církve jasně podporuje každý konkrétní projekt a každou snahu jejího vykonávání s těmi nejušlechtilejšími úmysly pro dobro lidské rodiny. Odpověď paní Merkel není méně významná a stojí na téže rovině. Je to vynikající příklad korektního vztahu mezi politickými a duchovními autoritami. Znamení naděje spravedlivějšího světa. Další postřeh se týká šíře horizontu. Papež ukazuje svou živou starost o nejchudší země a Afriku zvlášť. I tato starost je v plném souladu se starostmi jeho předchůdců. Není pravda, že je ?eurocentrický?, jak někdo tvrdí. Zanedlouho se vydává do jižní Ameriky. Mluví-li papež k Evropě, má na mysli Evropu otevřenou ke světu ve spravedlnosti a solidaritě pro budování světa, respektujícího důstojnost každé lidské osoby.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.