Apoštolský vikář v Turecku k vraždám evangelikálních křesťanů v Turecku

19.4.2007 

Evropou otřásla brutální vražda tří křesťanů v Turecku, která byla opět motivována islámským fanatismem. Dvě osoby byly zastřeleny a jedna podřezána jako ?lekce, udělená nepřátelům islámu?, jak vysvětlili turecké policii někteří z deseti zadržených pachatelů, obviněných z barbarské vraždy tři křesťanů protestantského vyznání ve městě Malatya na východě Turecka. Vši tři zavraždění patřili k zaměstnancům evangelického knižního nakladatelství, kam ve včerejších odpoledních hodinách vtrhli jejich vrahové. Jednou z obětí byl občan Spolkové republiky Německo. O vzniklé situaci hovoří pro Vatikánský rozhlas apoštolský vikář v Turecku Mons. Luigi Padovese:

?Křesťanská přítomnost v Turecku je značně artikulovaná. Je zde poměrně početná skupina protestantů, patřících do různých církví, které se věnují misijní činnosti a katechezi. Ti, kteří byli zavražděni patřili k presbyteriánské církvi a usilovali především o to, aby bylo poznáváno Boží, tím že vydávali Bible.?

Jak na tento další atentát odpověděla křesťanská komunita?
?Jsme opravdu zarmouceni, protože vidíme, že akce tohoto typu neustávají a vytvářejí stav nejistoty a zmatku, pokud jde o naši přítomnost tady v Turecku. Nikdo z nás nechce odejít, ale tyto akce nám dávají na srozuměnou, že uvnitř této země, která v zásadě zdravá, existují tyto bláznivé frakce, které naši přítomnost neuznávají. Já mám v Antiochii stále svou osobní stráž a také naše farnost má ostrahu ve dne v noci? To jsou příznaky určitých obav, které policie má z toho, aby se něco nepřihodilo.?

Včerejší útok nemůže nepřipomenout vraždy katolického kněze Andrea Santora i arménského nakladatele Dinka..
?Rád bych zdůraznil, že turecká populace je v zásadě normální a zdravá a jde tu akce, za něž jsou, bohužel, zodpovědní někteří islámští a nacionalističtí fanatici. Jejich hlas je stále více slyšet zejména v určitých momentech. Blíží se prezidentské volby. A tyto dvě věci lze dávat do souvislosti, tzn. že všechny tyto akce mají sloužit k destabilizaci a vytvořit velmi negativní obraz Turecka.?

Říká apoštolský vikář v Turecku Mons. Padovese.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.