Slavnostní oběd a audience v den Papežových narozenin

17.4.2007 

?Pravým darem dnešního dne je pro mě modlitba, která mě ujišťuje, o tom, že jsem přijímán zevnitř a pomáhá mi v petrinské službě, ve službě, kterou nemohu naplňovat sám, ale ve společenství s těmi, kdo mi pomáhají, také modlitbou za to, aby Pán byl s námi všemi a se mnou.? Tak včera Petrův nástupce děkoval kardinálům při slavnostním narozeninovém obědě. V Královském sále apoštolského paláce se jich sešlo 48. Kardinálové z římské kurie věnovali Svatému otci k 80. narozeninám také příspěvek na charitativní díla ve výši 100 tisíc euro, s prosbou, aby je v rámci možností určil na pomoc pro křesťany ve Svaté zemi.

Benedikt XVI. se včera sešel také s mnichovskou metropolitní kapitulou a s kard. Friederichem Wetterem, který ho vystřídal na arcibiskupském stolci Mnichova-Freisingu před 25-ti lety, po té, co byl jmenován prefektem Kongregace pro nauku víry. V současné době vede arcidiecézi jako apoštolský administrátor. Ve své promluvě Papež vyzval své hosty k modlitbě za to, aby nalezl správného člověka, který převezme do svých rukou pastýřskou hůl sv. Korbiniána. Připomněl také svou loňskou návštěvu v Bavorsku a ve své někdejší diecézi.

V den svých narozenin Svatý otec přijal také ministerské předsedy Bavorska a Šlesvicka- Holštýnska. Hovořil s nimi o nutnosti zachovat v Německu atmosféru smíření a uzdravujícího ducha křesťanské víry.

Mezi gratulanty, které Benedikt XVI. přijal osobně, byl také legát konstantinopolského patriarchy, metropolita Pegamonu Ioannis Zizoulas. Svatý otec ho charakterizoval jako velkého mluvčího katolicko-pravoslavného dialogu, přesvědčeného o zásadním významu setkání Římu a pravoslaví pro budoucnost evropského kontinentu i celého světa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.