Oficiální program papežské cesty do Brazílie

11.4.2007 

Tiskové středisko Svatého Stolce zveřejnilo oficiální program cesty Benedikta XVI. do Brazílie. V pořadí šestá zahraniční pastorační návštěva proběhne ve dnech 9. až 14. května. Příležitost k ní dalo V. Plenární zasedání episkopátů Latinské Ameriky a Karibské oblasti.
Z hlavního římského letiště Fiumicino odletí Papež 9. května ráno do Sao Paola. Na veřejnosti se poprvé objeví se stručným pozdravem z balkónu Kláštera sv. Benedikta.
10. května má v plánu zdvořilostní návštěvu u brazilského prezidenta, Inácia Lula de Silvy a ihned po té se sejde se zástupci jiných křesťanských vyznání a náboženství. Večer toho dne proběhne setkání s mladými na městském stadionu ?Paulo Machado de Carvalho?.
V pátek 11. května bude Svatý otec sloužit mši svatou, při níž svatořečí bl. Freie Galvãa, františkánského řeholníka z přelomu 18. a 19. století. Odpoledne se setká s brazilskými biskupy v katedrálním chrámu v Sao Paolo, odkud odjede do Aparecidy.
V sobotu 12. května navštíví Benedikt XVI. komunitu Fazenda da Esperança a večer povede v poutním chrámu v Aparecidě růženec pro kněze, řeholníky, řeholnice, seminaristy a jáhny.
V neděli 13. května, na památku P. Marie Fatimské, Benedikt XVI. zahájí V. plenární konferenci episkopátů Latinské Ameriky a Karibské oblasti (CELAM) slavnostní mši svatou na náměstí před Poutním chrámem v Aparecidě. Večer nastoupí zpáteční let do Říma, kde je jeho návrat očekáván ve 12.45 v pondělí 14. května.

S jakými problémy se potýká místní církev v Brazílii jsme se zeptali arcibiskup Aparecidy, Raymunda Damascena Assise:

Máme tady problém sekt, které jsou v celé Latinské Americe velmi početné a agitují nové členy. Snaží se získat co největší počet pokřtěných naší církve, aby je připojili do svých komunit. To je opravdu velká výzva, které musíme čelit v pastorační práci, abychom zastavili tento odchod věřících. Pak je tady krize rodin, beztrestné každodenní násilí ve všech velkých latinskoamerických městech, povrchnost ve víře a v náboženských znalostech u našich věřících. Většina naší populace žije stále ve velké bídě. Všechny tyto problémy budou nepochybně předmětem jednání V. Konference CELAM.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.