Cesta k nápravě vězňů může vést přes "klášter"

10.4.2007 

V největším švédském vězení je v provozu tzv. ?klášterní oddělení.? Zavrdilí kriminálníci v něm dostávají příležitost ponořit se do sebe a vzdát se špatné cesty.

Ve vězení v Kumlu, 200 km na západ od Stockholmu, funguje už šest let zvláštní oddělení, kde mohou trestanci strávit několik týdnů ve stylu klášterního života. Každý z účastníků programu má k dispozici vlastní pokojík k meditaci. Může se ponořit do četby duchovních cvičení sv. Ignáce z Loyoly, učit se latinsky, poslouchat církevní hudbu nebo studovat religionistiku. Mezi povinné body programu patří každodenní rozhovor s ?představenými kláštera?, několik hodin meditace nebo modlitby a procházka. V klášteře panuje přísný řád. Den začíná společnou snídaní a končí mší, po níž jsou v 19.45 vězni zamčeni v celách. Zakázáno je sledování televize, poslouchání rádia i návštěvy. Ve skupinkách těchto netypických mnichů převládají švédští ateisté, ale objeví se v nich i příslušníci nekřesťanských náboženství. Jak říká představený tohoto zvláštního kláštera, pastor Truls Bernhold, základní heslo zní: Přijď takový jaký jsi, a staň se tím, kým jsi.

Letos na Velký pátek skupina vězňů zinscenovala Ježíšovo ukřižování. Každý z nich se postupně položil na kříž a ve znamení Kristova umučení rozvažoval nad svým životem.
Zájem o pobyt v klášterním oddělení překvapil. Za šest let jeho působení využilo této možnosti 350 vězňů a zapsaných je dalších 159. Realizátorem úspěšného projektu je Švédská křesťanská rada zodpovědná za duchovní péči v nápravných zařízení v celé zemi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.