Benedikt XVI. spolu s 200 kněžími udělovali svátost smíření

29.3.2007 

Několik tisíc mladých se vydalo ve čtvrtek v podvečer do baziliky sv.Petra, aby se účastnili postní liturgie, ke které je pozval a které předsedal Petrův nástupce Benedikt XVI. v rámci přípravy na Velikonoce a zejména na Světový den mládeže, který se na diecézních úrovních slaví na Květnou neděli. Postní liturgie byla spojena s možností přijmout svátost smíření. Jak bylo předem oznámeno, usedl do jedné ze zpovědnic vatikánské baziliky také Svatý otec. Podle nedaleko postávajícího vojáka Švýcarské gardy bylo možno usoudit ve které, ale k dispozici, samozřejmě, nebyl jenom on. Spolu s Benediktem XVI. udělovalo v bazilice svátost smíření po celou dobu bohoslužby kolem dvou set 200 diecézních a řádových kněží. Zájem mladých lidí byl nemalý, takže postní liturgie, která se začala v 17:30, se skončila až těsně před 20. hodinou. Ve své promluvě k účastníkům postní bohoslužby Benedikt XVI. mimo jiné řekl.

Drazí mladí římské diecéze,
Křtem jste se milostí Boží narodili k novému životu. Aby však tento nový život nepotlačila slabost lidské přirozenosti, ani náklonnost ke hříchu, byla vám dána také příležitost přistoupit ke Svátosti smíření. Když to po důkladném zpytování svědomí s vírou a zbožností činíte, je vaše srdce vedeno Boží láskou a milosrdenstvím ke služebníkovi Krista. Jemu vyjádříte bolest nad hříchy, kterých jste se dopustili s pevným předsevzetím více v budoucnu nehřešit a s ochotou radostně přijmout úkon pokání, který vám uloží na odčinění škod způsobených hříchem. Zakusíte tak ?odpuštění hříchů; smíření s Církví; znovunabytí stavu milosti, jestliže byl ztracen; prominutí věčného trestu, který si člověk zasloužil smrtelnými hříchy; a alespoň částečné prominutí časných trestů, jež jsou následky hříchu; pokoj, klid svědomí, duchovní útěchu a vzrůst síly pro křesťanský boj? (
Kompendium KKC, 310). Kajícným omytím touto svátostí jsme začleněni do plného společenství s Bohem a s Církví, společenství, které je důvěryhodné, protože je ?univerzální svátostí spásy? (Lumen gentium, 48).

Pán říká v druhé části nového přikázání: ?Milujte se navzájem? (Jan 13,34). On zajisté touží po tom, abychom se nechali přitahovat jeho láskou a zakoušeli její velikost a krásu, ale nestačí to! Kristus nás přitahuje k sobě,aby se s každým z nás sjednotil, abychom se naučili milovat bližní toutéž láskou. Dnes a vždycky je velice zapotřebí obnovit schopnost lásky k bližním. Až se tato slavnost skončí a my odejdeme se srdcem naplněným zkušeností Boží lásky, buďte připraveni ?osmělit se? a milovat ve vašich rodinách, ve vztazích k vašim přátelům i k těm, kteří vás urazili. Buďte připraveni vydat autentické křesťanské svědectví v prostředí studia a práce, nasadit se ve farnostech, společenstvích, hnutích, sdruženích a v každé společenské oblasti.?

Drazí chlapci a děvčata,
Svět očekává váš přínos k budování ?civilizace lásky?. ?Horizont lásky je opravdu bezmezný: je to celý svět!? (Poselství k XXIII. SDM).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.