Kardinál Bertone v italském parlamentu

29.3.2007 

Vatikánský státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone navštívil poslaneckou sněmovnu italského parlamentu, setkal se s poslanci a sloužil pro ně mši v rámci přípravy na Velikonoce.

Ve své homilii se soustředil na téma víry a pravdy. Víra ? podle jeho slov ? je vždy svobodnou volbou a nesmí se spokojit s výmluvami, malými hrami o výhody nebo chytrými kompromisy. Pravda pocházející od Ježíše Krista ? pokračuje kardinál Bertone ? není v rozporu s autentickými touhami uvnitř nás, nýbrž je dovádí k plnosti tím, že je spojuje s pravdou , kterou člověk nemůže nikdy vyprodukovat sám ze sebe. Pouze tato pravda, která se v hloubi člověka týká každého z nás, může dát odpověď na otázku po smyslu, která je v srdci každého člověka.Ve svém kázání kardinál dále rozvedl originální přínos, který světu dalo křesťanství, totiž jednotu mezi pravdou a svobodou.

Návštěva státního sekretáře v italském parlamentu je svým způsobem věc výjimečná. Dodejme že v diplonatickém protokolu odpovídá místo vatikánského státního sekretáře roli předsedy vlády. Plný oficiální název pozice, kterou kardinál Bertone zastává je ?Tajemník Jeho Svatosti papeže pro záležitosti vatikánského státu?.

Petr Vacík

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.