Ohlasy na sobotní projev Benedikta XVI.

26.3.2007 

Slova Benedikta XVI. pronesená v sobotu k účastníkům kongresu o Hodnotách a perspektivách Evropy zanechala hluboký ohlas. Papež kladl zvláštní důraz na univerzální hodnoty, které křesťanství pomáhalo vytvořit a na nichž je jedině možné společnou Evropu budovat. Tento urgentní apel se vztahoval také na Berlínské prohlášení schválené včera Evropskou radou, ve kterém nebyla žádná zmínka o evropských křesťanských kořenech. O promluvě Svatého otce hovoří pro Vatikánský rozhlas biskup z Lodi, Giuseppe Merisi:

?Jak správně podotýká Benedikt XVI., jsme povoláni k tomu, abychom jasně a s věrností vyložili smysl křesťanství, které, prostřednictvím sociálního učení církve nabízí lidem pravé dobro. Nejsme jen povoláni k tomu, abychom Evropanům dosvědčili věrnost našemu vlastními poslání, ale abychom dokázali, že toto poslání pomáhá budování společné Evropy.?

Benedikt XVI. také zdůraznil, že pro všeobecné dobro je nezbytné, aby společnost respektovala lidskou důstojnost. Docent sociální etiky z Papežské gregoriánské university v Římě, profesor Antonio Maria Baggio řekl:

?Myslím, a stejně tak to vyplývá z papežovy promluvy, že se stáváme svědky celkového oslabení evropské identity. Platí to i v potvrzování hodnot a lidských práv, kde se dokonce určitá práva přehlíží, a to zvláště těch nejslabších. To co na mě v proslovu Benedikta XVI. zapůsobilo nejvíce, bylo to, že respektování práv je nutnou součástí evropské identity. Křesťané mají nárok na stejná práva, jako ostatní občané, avšak někdy dochází k diskriminacím. Nesmíme se nechat zastrašit. Musíme být rozhodní, naučit se univerzálnímu jazyku a mluvit o křesťanství tak, aby mu všichni rozuměli.?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.