Papežova exhortace bestsellerem

22.3.2007 

Papežova postsinodální exhortace Sacramentum caritatis se stala bestsellerem. Vatikánské nakladatleství Libreria Editrice Vaticana uvádí, že během několika dní po vydání se prodalo téměř čtvrt milionu výtisků. Roste však hlavně očekávání papežovy knihy "Ježíš z Nazareta". Hovoří ředitel vatikánského nakladatelství, don Claudio Rossini:

Mohlo by se říci, že v době, kdy jsme spíše svědky zkreslování papežových slov sdělovacími prostředky, nalézíme neslábnoucí zájem o přicházejísí informace?

Mohu říci, že s tímto faktem se setkáváme téměř každý den. Alespoň zde, v poněkud speciálním postavení, které má Libreria editrice Vaticana. Vnímáme extrémní zájem o četbu toho, co papež píše, co říká a samozřejmě také různá zjednodušování a upravování v oblasti sociálních, politických či ekonomických temat. Přicházejí žádosti z vydavatelství na celém světě, které chtějí uspořádat a zpřístupnit v různých jazycích všechny magisteriální texty Benedikta XVI. od počátku jeho pontifikátu. Všechny tyto signály nám říkají, že i přes všechno potenciální zkreslování je tu konstanta trvalého zájmu: papežova slovy jsou žádána, studována a prohlubována.

Za několik málo týdnů bude zveřejněna kniha Ježíš z Nazareta. Očekáváte velký zájem o tuto papežovu knihu?

Tím si můžeme být více než jisti, protože vydavatelství Rizzoli, které se stará o přípravu italského textu knihy, připravilo také z velké části vydání ve všech základních jazycích a dostává již objednávky i ze Srbska, Řecka, Koreje, Japonska či Ruska. Koncem února jsme již uzavřeli přes 20 kontraktů k publikaci této knihy. Jedná se o druh reflexe či portrétu postavy Krista, který nám chce představit po více než padesáti letech studia a osobní meditace teolog, jenž se stal papežem. Chystáme se tedy k četbě textu, který může být klíčem k současnému chápání postvy Ježíše Krista.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.