Vnímavost pro hřích se vytrácí, roste ?komplex viny?

16.3.2007 

Při svátosti smíření ukazují kněží především Boží lásku, která se plně zjevila v Kristu. Benedikt XVI. to připomněl během audience účastníků kurzu pro zpovědníky a seminaristy, organizovaného Apoštolskou penitencierií. Svatý otec poukázal na to, že v dnešní společnosti mizí ?vědomí hříchu?, za to narůstá ?komplex viny.? Od tohoto ?břemene smrti? může lidské srdce osvobodit jedině Kristus, který skrze svou smrt navždy přemohl zlo všemohoucností Boží lásky:

?Hlavním úkolem kněze a zpovědníka je doprovodit každého, aby zakusil Kristovu lásku a setkal se s Ním na cestě svého života, tak jako Pavel na cestě do Damašku. Apoštol Národů po tomto setkání, které změnilo jeho život, s nadšením vyznal: ?Zamiloval si mne a sebe sama za mne vydal?. To bychom také měli zažívat ve zpovědnici. Aby každý mohl dojít k této duchovní zkušenosti a ? jak řekl Boží služebník Jan Pavel II. ?objevovat Krista jako mysterium pietatis? ? jako Toho, v němž nám Bůh ukazuje své milosrdné srdce a v plnosti nás smiřuje se sebou. Kéž kněz, správce svátosti smíření, vždy vidí svůj úkol v tom, aby ukazoval slovy a přístupem k penitentovi milosrdnou Boží lásku.?

Benedikt XVI. dodal, že zpovědníci sami mají stále usilovat o svatost. Musí se též držet magisteria v tom, co se týká morálky. Mají si uvědomovat, že zákon týkající se dobra a zla se neodvíjí od situace, nýbrž od Boha.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.