Papež jmenoval nového arcibiskupa diecéze Eger

15.3.2007 

Benedikt XVI. jmenoval novým arcibiskupem diecéze Eger 53letého arcibiskupa Csabu Ternyáka, dosavadního sekretáře Kongregace pro klérus, který tuto službu v Římě konal více jak deset let. Nový biskup Egeru přijal kněžské svěcení v diecézi Györ roku 1979, studoval v Budapešti a v Římě, kde obdržel doktorát. Od roku 1988 byl rektorem Papežské maďarské koleje v Římě a roku 1993 byl konsekrován na biskupa a působil jako pomocný biskup Ostřihomi a Budapešti, odkud byl povolán do úřadu sekretáře Vatikánské Kongregace pro klérus.

Kromě toho Benedikt XVI. přijal také rezignaci na úřad vojenského ordináře v Maďarsku, biskupa Tamása Szabo podle kánonu 401 § 2 Kodexu církevního práva.

Dále Benedikt XVI. jmenoval novým podsekretářem Kongregace pro bohoslužbu a svátosti o. Anthonyho Wardu z řádu maristů, který doposud pracoval na téže kongregaci.

Svým zvláštním vyslancem na oslavách 100. výročí evangelizace Ghany, které proběhnou ve městě Navrongo 23.dubna, Svatý otec jmenoval kard. Ivana Diase, prefekta Kongregace pro evangelizaci národů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.