Po stopách Mattea Ricciho

9.3.2007 

Benedikt XVI. zaslal blahopřejný telegram účastníkům mezinárodního sympozia nazvaného ?Po stopách Mattea Ricciho, církev a Čína ve dvacátém století?. Dnes zakončené sympozium probíhalo v italské Maceratě z iniciativy místní University a Čínské akademie sociálních věd v Pekingu. Místo konání není náhodné. V roce 1552 se zde totiž o. Ricci narodil. Matteo Ricci byl prvním Evropanem, který přinesl do Číny západní filozofii, vědu, teologii a umění. V telegramu, podepsaném kardinálem státním sekretářem Tarcisiem Bertonem, Svatý otec vyjadřuje přání, aby sympozium ?přispělo ke křesťanskému prohloubení přátelství s čínským národem.

Jezuita Matteo Ricci ? stojí dále ? položil základy přátelských vztahů mezi Čínou a křesťanstvím a ?přispěl k plodnému dialogu mezi čínskou a evropskou kulturou?.

Více nám poví jeden z hlavních referentů sympozia, misionář a odborník na čínské reálie o. Angelo Lazzarotto:

?Mezi čínskými intelektuály patří Matteo k velmi známým osobnostem. Mnozí se ptají, proč západní kultura měla nepřetržitý rozvoj a odpověď nacházejí v jejich křesťanských kořenech. Číňané byli dlouhou dobu uzavřeni do sebe a o křesťanství nic nevěděli až do příchodu Mattea Ricciho. Příznačné je i to, že jeho hrob v Pekingu byl zrestaurován poté, co ho zdevastovaly Rudé gardy a dnes stojí uprostřed Centrální školy Čínské komunistické strany.?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.