Benedikt XVI. k rozvoji v mediálním světě

9.3.2007 

Vedoucí představitelé médií mají bránit společné dobro, pravdu, důstojnost člověka a rodiny. Benedikt XVI. to připomněl při setkání s účastníky plenárního zasedání Papežské rady pro sdělovací prostředky. Svatý otec si všímal překotného rozvoje v mediálním světě. Zatímco tištěná média bojují o přežití na trhu, rychlým tempem se rozvíjí rádio, televize a internet. Rostoucí význam elektronických médií vede k jejich koncentraci do rukou nemnoha mezinárodních konglomerátů, jejichž vliv překračuje společenské a kulturní hranice.

?Média různého druhu nepochybně přinášejí civilizaci mnoho užitku. Stačí pomyslet na vysokou kvalitu dokumentů a zpravodajských pořadů, na diskuse a rozhovory provokující k myšlení. Pokud jde o internet, nutno přiznat, že otevřel svět vědy a poznání, dříve pro mnohé přístupný jen obtížně, pokud vůbec. Takovému přínosu pro společné dobro patří chvála a podpora. Na druhé straně lze snadno postřehnout, že mnohé z toho, co se vysílá v různé podobě do domovů milionů rodin na celém světě, je škodlivé. Církev chce přinášet naději a směrovat do těchto stínů světlo Kristovy pravdy. Snažme se povzbuzovat všechny k tomu, aby udržovali na svícnu planoucí světlo, které by svítilo každému, v domovech, ve škole, ve společnosti.?

Svatý otec připomněl velkou odpovědnost za výchovu dětí a mládeže ke kráse, pravdě a dobru. Média v tom mohou pomoc do té míry, nakolik budou šířit lidskou důstojnost, skutečnou hodnotu manželství a rodiny a pozitivní výsledky i touhy lidstva.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.