Biskupové kraje Piemonte na návštěvě ad limina

5.3.2007 

Kanonická návštěva ad limina apostolorum Italské biskupské konference pokračovala dnes návštěvou biskupů z kraje Piemonte. Benedikt XVI. dnes přijal prvních 5 z celkem 17 biskupů tohoto kraje v čele s kardinálem Severino Polettim, arcibiskupem města Turín, který je metropolí tohoto kraje. Ten se skládá z 15 diecézí a 2 arcidiecézí a má celkem 2 250 farností, v nichž pracuje více než 2700 diecézních a řádových kněží. Evangelizaci tohoto kraje začal již ve 4. století biskup Eusebius z Vercelli. O jeho současnosti řekl pro Vatikánský rozhlas kard. Severino Poletto:

?Piemonte je krajem značně industrializovaným, krajem, který prožil nedávno dramatickou krizi koncernu Fiat, který poskytuje práci velkému počtu obyvatel zdejšího kraje. Díky Bohu, Fiat se začíná opět vzmáhat a doufáme, že nejistota bude překonána. Nezaměstnanost vzhledem k jiným italským krajům, zejména na jihu, je poměrně nízká nebo alespoň dramaticky nestoupá. Otázkou je však právě ona nejistota. Potřebujeme, aby mladí byli přijímáni do trvalého pracovního poměru, aby měli jistotu a mohli se rozhodovat pro manželství a zakládat rodinu.

Velmi rozsáhlým a stále narůstajícím fenoménem je imigrace. Část přistěhovalců je naštěstí pro nás katolická: máme u nás početnou komunitu rumunských katolíků, a také imigranty z jižní Ameriky. Velký podíl tvoří také pravoslavní a máme silnou muslimskou imigraci. Naše město ? ale týká se to myslím i celého kraje ? musí projevovat pohostinnost, protože přistěhovalci jsou bohatstvím, jak řekl i papež. Když přijde nějaký cizinec, který si chce poctivě vydělat na živobytí pro sebe a svou rodinu, proč jej nepřijmout? My Italové jsme byli po léta v různých zemích emigranty! Město i region musí být tolerantní, protože musíme respektovat kultury a také náboženská přesvědčení druhých. Ale musíme být také ?nároční?: to vyžaduje dodržování pravidel, civilizovanost, z čehož plyne, že je třeba odmítat imigraci osob, které přinášejí pouze zločinnost, prostituci, drogy apod. Ty je třeba zastavit. V budoucnosti nám bude činit potíže integrace muslimů. Existuje totiž primární obtíž dialogu s nimi v tom, že chybějí jejich oficiální mluvčí. Imámové k tomu totiž v muslimské komunitě nemají potřebnou vážnost.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.