Benedikt XVI. hovořil o papeži Pavlu VI.

3.3.2007 

Benedikt XVI. přijal dnes dopoledne členy Institutu Pavla VI., což je Mezinárodní studijní centrum založené roku 1979 a zkoumající život, myšlení a činnost papeže Montiniho, tedy Pavla VI. Benedikt XVI. ve své promluvě ke třiceti členům tohoto institutu hovořil o ?nezapomenutelném papeži?, k němuž jej osobně pojí fakt, že jej jmenoval Mnichovským arcibiskupem a kardinálem. Pavel VI. ? řekl Benedikt XVI. ? byl božskou Prozřetelností povolán řídit Petrovu bárku v době, která byla poznamenána nemalým počtem výzev a problémů, které moudře a rozvážně řešil. Benedikt XVI. připomněl, že Pavel VI. se vyznačoval misijním zápalem, který jej vedl ke konání náročných apoštolských cest do vzdálených zemí, a ke konání prorockých gest nemalé důležitosti pro církev, misijní poslání a ekumenismus. Byl např. prvním papežem, který se vydal do Svaté země, aby Církvi ukázal, že ?cesta jejího poslání vede v Kristových stopách?

?Tajemství pastorační činnosti, které se Pavel VI. neúnavně a oddaně věnoval, přičemž musel přijímat často obtížná a nepopulární rozhodnutí, spočívá v jeho lásce ke Kristu: lásce, která zaznívá v dojemných vyjádřeních veškerých jeho výpovědí. Jeho Pastýřské nadšení bylo neseno misionářským napětím, živeným upřímnou touhou po dialogu s lidstvem. Jeho prorocká, často opakovaná výzva k obnově světa souženého nepokojem a násilím prostřednictvím ?civilizace lásky? se zrodila z jeho totální odevzdanosti Ježíšovi, Vykupiteli člověka.?

Benedikt XVI. připomněl známá slova, kterými Pavel VI. zahájil druhé zasedání 2. Vatikánského koncilu v roce 1963 a která tehdy sám slyšel, poněvadž byl na zasedání přítomen jako jeden z poradců.

??Kristus je náš princip ? prohlásil s velkým pohnutím Pavel VI. a ještě stále slyším jeho hlas ? Kristus je naše cesta a náš Vůdce! Kristus je naše naděje a náš cíl? Žádné jiné světlo než Kristus, který je světlem světa, ať se v tomto shromáždění neobjevuje; žádná jiná pravda než Slova Pána, našeho jediného Učitele, ať naši mysl nezajímá; ať nás nevede žádná jiná aspirace než jedině touha být Mu absolutně věrní.? (Insegnamenti di Paolo VI, I [1963], 170-171) A jeho myšlenky, jeho energie a jeho činnost patřily až do posledního dechu Kristu a Církvi.?

Jméno tohoto papeže, jehož velikost byla světovým veřejným míněním pochopena až ve chvíli jeho smrti ? zdůraznil Benedikt XVI. ? se pojí především s 2. vatikánským koncilem.

?Je-li Jan XXIII. tím, kdo jej svolal a zahájil, bylo na něm ? jeho nástupci ? aby jej zkušenou, jemnocitnou i pevnou rukou přivedl k dovršení. Vedení Církve během pokoncilního období bylo pro papeže Montiniho neméně svízelné. Nenechal se však omezit nedorozuměními a kritikami, třebaže nemálo trpěl nepochopením a agresivními útoky. Zůstal však za všech okolností pevným a rozvážným kormidelníkem Petrovy bárky.?

S postupem doby ? řekl Benedikt XVI. ? je důležitost pontifikátu Pavla VI. pro Církev a svět stále zjevnější. A stejně tak i ?hodnota jeho ušlechtilého magistera, kterým jsou inspirováni jeho nástupci, včetně mne? ? řekl Benedikt XVI. ve své promluvě při setkání se členy Institutu Pavla VI.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.