Bazilika Dvanácti svatých apoštolů

2.3.2007 

Čtvrtek 1. postního týdne

Výstavná bazilika nedaleko císařských fór vznikla 6. století. Impulsy k její stavbě byly dva: vítězství nad Góty a jejich vyhnání z města byzantským vicekrálem Narsetem a přenesení relikvií apoštolů Filipa a Jakuba menšího do Říma, pravděpodobně z Konstantinopole.

Na místě, kde snad už dříve stál kostel ze čtvrtého století, postavili papežové Pelagius I. a jeho nástupce Jan III. baziliku zasvěcenou dvěma dalším Ježíšovým učedníkům, jejichž tělesné schránky spočinuly v půdě Věčného města. Patrocinium bylo později rozšířeno na celé apoštolské kolegium a bazilika se stala dějištěm posledního ze skrutinií budoucích kněží a jáhnů. Právě na tomto místě se mohla celá křesťanská obec naposled vyjádřit ke vhodnosti kandidátů. Jejich svěcení probíhalo po celonoční vigiílii ze soboty na neděli ve Svatopetrské bazilice.

Přestože z původní baziliky zub času mnoho nezachoval, víme, že byla bohatě zdobena mozaikami a obrazy. Papež Hadrián I. ji totiž v jednom dopise Karlu Velikému dává za příklad, na němž chce ukázat, že křesťané vždy uctívali obrazy svatých.

Po období úpadku v době avignonského papežství, nový rozkvět baziliky Svatých apoštolů nastal v období renesance. Papež Pius II. jmenoval titulářem chrámu velkého humanistu, kard. Bessariona, který svěřil správu baziliky minoritům ? a ti o ni pečují dodnes.

Mezi pozoruhodnosti barokně přestavené baziliky patří Muratoriho oltářní plátno, označované za největší v Římě. Kromě významných titulárních kardinálů je u Svatých apoštolů pohřben hudební skladatel Girolamo Frescobaldi (+ 1643) a papež Klement XIV., který se do dějin zapsal zrušením jezuitského řádu v roce 1773.

Poutníci ale přicházeli do baziliky v samém srdci starého Říma z jiného důvodu: poklonit se ostatkům sv. apoštolů Filipa a Jakuba a uctít mnoho dalších křesťanských mučedníků, které z katakomb na Via Latina přinesl v 9. století papež Štěpán V. A jak dodnes připomíná nápis v kryptě postavené po vzoru rankěřesťanských katakomb, papež tenkrát, v roce 886, kráčel bos a ostatky mučedníků nesl na svých ramenou.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.