Režisér Titaniku vydává třicet let starý objev za převratnou novinku

1.3.2007 

Sdělovacími prostředky na celém světě oběhla zpráva o pseudoobjevu pravé Ježíšovy hrobky, o které režisér, Oskary ověnčeného filmu Titanik, James Cameron natočil dokumentární film, který má velkou publicitu. O názor na věc jsme požádali sekretáře Papežské komise pro posvátnou archeologii prof.Fabrizia Biscontiho:

Objev hrobu, o kterém mluví tento film, je starý skoro třicet let. Našel jej v Jeruzalémské čtvrti Talpiot roku 1980 izraelský archeolog Amos Kloner, který jej také velice detailně a důkladně popsal. Nalezla se na něm vyrytá jména, která byla v té době, tj. v 1. století v Palestině, velice rozšířená, tedy Ježíš, syn Josefův, Maria. V Palestině existuje nejméně sedmdesát dalších podobných nálezů hrobek se stejnými jmény. A neexistuje sebemenší důvod, proč by měl být právě tento hrob spojován s Ježíšem z Nazareta.

Není to ostatně poprvé, kdy je křiklavě předkládán nějaký archeologický objev?
Ano! V minulosti se mělo např. za to, že se nalezla Noemova archa a podobné ?fantasmagorické? věci. Řekl bych, že je to spíše módní záležitost. Dnes je přece doba velkých odhalení, rekonstrukcí a pseudohistorických interpretací, ale v nich jde jenom o sci-fi archeologii. Ostatně, fenomén vysvětlovat jinak věci minulé, začal právě se zrodem křesťanství, takže si musíme zvyknout i na falešné objevy a falešné zprávy?

V tomto případě se však nejen křesťanští archeologové, ale i izraelští ? citoval jste Klonera ? shodli na tom, že jsou to spekulace a nesmysly. Zpráva má však velký ohlas a úspěch na mediálním poli, protože jej oslavuje dokumentárním filmem slavný režisér Titaniku?
Ano, tvrdím, že všichni archeologové se vyslovili v tomto smyslu, protože vědí jakou hodnotu takovýmto objevům přikládat. Je zřejmé, že režisér Cameron chce tento objev, vypůjčený od archeologů, mediálními prostředky představit a dát mu takovou roli, aby jeho popularita měla také obchodní dopad. A ten je vědeckým zájmům archeologie značně vzdálen.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.