Ohlášeno pět nových svatořečení

23.2.2007 

Církev letos dostane pět nových světců. Čtyři z nich budou svatořečeni 3. června a jeden během cesty Benedikta XVI. do Brazílie, 11. května. Na dnešní řádné veřejné konzistoři o tom rozhodli kardinálové za předsednictví Svatého otce.
Prefekt Kongregace pro svatořečení, kard. José Saraiva Martins, ve svém latinském projevu pětici nových kandidátů představil.

Jsou jimi polský minorita, bl. Šimon z Lipnice, následovník sv. Jana Kapistrána, který se v 15. století proslavil jako spisovatel a kazatel v krakovské katedrále na Wawelu. Působil ale také mezi lidmi trpícími nakažlivými chorobami a dodnes je uctíván jako patron těhotných žen. Blahoslaven byl v roce 1685 papežem Inocentem XI.

Blahoslavený Antonín od sv. Anny Galvão de França bude prvním kanonizovaným Brazilcem. Také on byl minoritou, z řádové větvě zvané alkantaríni. Žil na přelomu 18. a 19. století. V São Paolo založil klášter kontemplativních sester koncepcionistek. Zemřel v roce 1822 a blahoslaven byl Janem Pavlem II. v roce 1998.

Další tři kandidáti svatořečení žili v 19. století. Bl. Marie Evžénie od Ježíše (Milleret de Brou) je zakladatelkou kongregace sester Nanebevzetí P. Marie. Zemřela roku 1898 a blahoslavil ji Pavel VI. roku 1975.

Další z budoucích svatých pochází z Holandska. Bl. Karel od sv. Ondřeje, občanským jménem Houben, byl knězem kongregace pasionistů. Svůj apoštolát ale rozvinul především v Anglii a v Irsku. Zemřel v Dublinu roku 1893 a v roce 1988 byl blahořečen Janem Pavlem II.

Časově nejbližší kandidát svatořečení je bl. Jiří Preca, narozený na Maltě v roce 1880. Tento diecézní kněz založil Sdružení křesťanské nauky, dodnes působící v řadě zemí. Jeho apoštolát spočíval v šíření znalosti Písma Svatého, také v překladu do maltštiny. Zemřel v roce 1962. Jan Pavel II. ho blahořečil v roce 2001, během své poslední apoštolské návštěvy na Maltě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.