Většina anglíkánů odmítla homosexuální biskupy

21.2.2007 

Primasové místních anglikánských komunit vyzvali americkou episkopální církev, aby přestala žehnat homosexuálním svazkům a skoncovala se svěcením homosexuálů na biskupy. Na šestidenním zasedání v Tanzánii přijali rozhodnutí, která mají odvrátit nebezpečí schismatu v lůně anglikanismu. Závěrečné prohlášení uvádí, že biskupská jmenování homosexuálů jsou nepřijatelná pro většinu církví tvořících anglikánské společenství.
Setkání v Dáresalámu je pro anglikánské společenství významným krokem kupředu, říká jeden z účastníků zasedání, kněz William Franklin, anglikánský teolog a mnohaletý člen mezinárodní komise pro anglikánsko-katolický dialog.

?Mám dojem, že obě strany chtěly přistoupit k tématu s větší pokorou než na začátku této krize v roce 2003. Je nutné také zdůraznit, že svornost Společenství velmi podpořil Svatý stolec. Nedávné setkání Benedikta XVI. s arcibiskupem Williamsem rozhodně posílilo ducha dialogu a jednoty. Akce, kterých se účastnil rovněž Svatý Stolec ovlivnily atmosféru afrického zasedání, kde se velmi dbalo na udržení jednoty."

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.