Vatikán a Itálie si vyjasnily stanoviska

20.2.2007 

Spokojenost z průběhu setkání, navzdory odlišným názorům na rodinnou politiku vyjádřili kard. Tarcisio Bertone a premiér Romano Prodi. Vatikánský státní sekretář a italský předseda vlády se zúčastnili oslav 78. výročí podpisu Lateránských smluv. Jejich osobní rozhovor trval zhruba 15 minut a podle oficiálního prohlášení setkání posloužilo k vyjasnění stanovisek. Vztahy mezi italskou vládou a církví se v poslední době zhoršily kvůli návrhu zákona o registraci ?partnerských svazků?, který Prodiho kabinet předložil 6. února. Vatikánský státní sekretář po setkání uvedl, že rozhovor se týkal také mezinárodních otázek:

?Rozhovor probíhal klidně a vážně. Mluvili jsme nejen o italských problémech, ale dotkli jsme se také mezinárodních záležitostí, ve kterých se Svatý Stolec angažuje a Itálie mu pomáhá. Jde o Blízký Východ, Libanon, problémy Latinské Ameriky, Afriky a také Číny. Itálie se snaží přimět tuto zemi k větší otevřenosti, také vůči Svatému Stolci. Přivítala by, kdyby co nejrychleji došlo k navázání diplomatických vztahů mezi Vatikánem a Pekingem. Ovšem jak Čína, tak Svatý Stolec vidí tyto záležitosti spíš v dlouhodobé perspektivě.?

Oslav na italském velvyslanectví u Svatého Stolce se účastnili také další čelní představitelé politického a církevního života v Itálii, počínaje prezidentem, Giorgio Napolitanem, a předsedou italské biskupské konference, kard. Camillem Ruinim. Krátce předtím byla zveřejněna informace, že italská vláda finančně přispěje na setkání Benedikta XVI. s mládeží v Loretu, 1. a 2. září letošního roku. Vláda uvolní dva miliony euro a dalším milionem přispěje region Marche, na jehož území známé mariánské poutní místo leží. Organizátoři očekávají, že do Loreta přijede asi 300 tisíc mladých lidí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.