Svatý otec:" Písmo svaté bylo duší našich studií"

19.2.2007 

Vraťme se nyní ještě krátce k sobotnímu setkání Benedikta XVI. se seminaristy Seminario Romano, tedy římského semináře. Svatý otec si tentokrát nepřipravoval žádný zvláštní projev. Rozhodl se odpovědět na dotazy, které mu položili kandidáti kněžství z jednotlivých ročníků. Poslechněte si, jak odpovídal na druhý dotaz, který se týkal jeho vlastní zkušenosti se seminární formací:

?Myslím, že náš život v semináři ve Freisingu probíhal způsobem velmi podobným vašemu životu, i když neznám podrobně váš denní program. Začínali jsme o půl sedmé ráno půlhodinouvou meditací, během níž každý vedl rozhovor s Bohem a snažil se připravit se na liturgii, protože hned na to následovala mše. Pokračovalo se snídaní a dopolední přednáškou. Odpoledne byly semináře a čas na soukromé studium, večer společná modlitba a tzv. punkta, během kterých nás spirituál semináře nebo rektor osobně pripravoval na samostatné rozjímání. Nepředkládali ovšem celou meditaci, nýbrž jen prvky, které mohly pomáhat k osvojení Božího slova, které bylo předmětem rozjímání.? Tak vzpomínal Papež na denní režim v semináři ? a jak dodal, nechyběly ani příležitosti pro krásnou liturgii a hudbu o velkých svátcích. Pokud jde o jeho osobní vzpomínky na studia, přiznal, že první dva roky filozofie byl hluboce fascinován postavou sv. Augustina a později jeho školou ve středověku, sv. Bonaventury. Zvláště zdůraznil, že ho zasáhlo velké lidství sv. Augustina, který musel bojovat s velkým duchovním úsilím o přístup ke slovu Božímu, o život s Bohem a o velké ?ano? církvi. Benedikt XVI. přiznal, že jeho zaujetí Augustinem šlo tak daleko, že na počátku chtěl volit kontemplativní život a psát filozofické knížky. Jak se ale ukázalo, Pán Bůh s ním měl jiné plány.

?Kromě toho pro mě byla samozřejmě velmi důležitá exegeze. Měli jsme dva exegety, trochu liberální, i když velké a vskutku věřící, kteří nás nadchli pro Písmo svaté. Musím opravdu říct, že Písmo Svaté bylo duší našich teologických studií. Opravdu jsme žili Písmem. Naučil jsem se ho milovat a rozmlouvat s ním.?? vyprávěl římským seminaristům Svatý otec.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.