Br. Alois: Ekumenismus by si měl víc všímat liturgie

17.2.2007 

Mezi účastníky probíhajícího ekumenického setkání na vysoké úrovni v německém Wittenbergu je také nástupce bratra Rogera, bratr Alois, převor komunity Taizé, který dnes poskytl novinářům rozhovor. Podtrhl v něm mimo jiné důležitost liturgie, která má moc dávat sílu a nést. Máme se podle jeho slov začít učit od ortodoxních křesťanů. Upozornil také na nebezpečí zahledění do sebe, které vidí u evropských církví: mají věnovat více pozornosti ostatním kontinentům a učit se dialogu než zabývat se stále evropskými tématy. Církev a Evropa se mají naučit oboustrannému rozhovoru a upustit od jednostrannosti, kterou bratr Alois nazývá přežitkem.

Dalším z přítomných ve Wittenbergu je rumunsko-ortodoxní metropolita Moldavie a Bukoviky, arcibiskup Daniel, který prohlásil, že pro mnoho Rumunů je v ekumeně důležitější společná pomoc ostatním, jako starým a odstrkovaným lidem, než objasňování teologických rozdílů mezi církvemi. Na doplňující dotaz o interkomuniu ? společném slavení eucharistie - však odpověděl, že není v Rumunsku praktikováno a ani se o něm nediskutuje.

Včera večer došlo k setkání Wittenberských účastníků s německým spolkovým prezidentem Horstem Köhlerem, za přítomnosti členů sasko-anhaltské zemské vlády a zástupců vlády Rumunska, kde má toto dlouhodobé ekumenické setkávání v září vyvrcholit. Podle slov německého rezidenta ekumenické snažení potřebuje nabrat novou sílu, protože se zdá stagnovat. Zájem společnosti o náboženská témata roste a církve jsou stále více zváni zejména k řešení etických otázek. Velkým tématem je podle něj společné slavení eucharistie, které si v Německu přeje tak mnoho lidí.

Dnes večer se ve Wittenbergu koná společná modlitba připravená společenstvím z Taizé a čtyřdenní setkání skončí zítra ekumenickou bohoslužbou v chrámu, kde je pochován Martin Luther.

Petr Vacík

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.