Rodina často podléhá lobby negativně ovlivňující zákonodárství

17.2.2007 

O výzvách, které stojí před církví v Latinské Americe, mluvil Benedikt XVI. při setkání s apoštolskými nuncii z jihoamerických zemí. V těchto dnech pobývají ve Vatikánu v rámci příprav na V. konferenci latinskoamerických episkopátů, kterou Benedikt XVI. osobně zahájí za tři měsíce, 13. května, v brazilském městě Aparecida.

Jak Papež připomněl, Jan Pavel II. nejednou Latinskou Ameriku navštívil a nazval ji ?kontinentem naděje?. Benedikt XVI. si všímal toho, že dvě třetiny populace tvoří mladí lidé. Upozornil na velký duchovní potenciál a nárůst kněžských a řeholních povolání, který potřebuje zvláštní péči.
Na americkém kontinentu se potkaly předkolumbijské kultury s křesťanstvím. Nevedlo to k odcizení latinskoamerických národů, jak někteří tvrdí, naopak ? zdůraznil Svatý otec ? tyto národy čekaly na setkání s křesťanskou vírou, které vytvořilo jejich skutečnou identitu. Katolická církev je dosud institucí, jež se těší největší důvěře.

Papež dále upozornil, že v některých latinskoamerických zemích ústava sice mluví o svobodě vyznání a kultu, ale neuznává náboženskou svobodu v praxi. Církev usiluje o to, aby vztahy s těmito státy byly co nejdříve narovnány na základě autonomie a zdravé spolupráce v duchu vzájemné úcty. ?Pomoc chudým a boj s bídou zůstávají i nadále základní prioritou v životě církve Latinské Ameriky,? řekl mimo jiné Benedikt XVI. Obrátil pozornost také na proselytismus náboženských sekt, jejichž atraktivnost vybízí k vážné reflexi, a na relativizaci konceptu rodiny v některých legislativách:

?Největší pozornost si zaslouží právě rodina, která jeví jisté známky ústupků před nátlakem lobby schopných negativně ovlivňovat zákonodárné procesy. Rozvody a volné svazky jsou stále častější a na cizoložství se pohlíží s neospravedlnitelnou tolerancí. Je nutné zdůraznit, že manželství a rodina mají základ v nejhlubším jádru pravdy o člověku a jeho určení. Jedině na základě věrné a trvalé manželské lásky mezi ženou a mužem lze budovat společnost hodnou lidské osoby.?

V promluvě k nunciům z Jižní Ameriky Papež zmínil také apoštolský význam církevních hnutí. Jak naznačil, je třeba jim pomáhat, aby byla vždy věrná evangeliu a učení církve, i na sociálním a politickém poli. Politická angažovanost není věcí duchovních, ale zralých a náležitě připravených laiků, připomněl Benedikt XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.