Brownův pamflet povzbudil Opus Dei ke vstupu na stříbrné plátno

16.2.2007 

Za ?felix culpa?, šťasnou vinu, označil knihu Šifra mistra Leonarda ředitel tiskového úřadu prelatury Opus Dei, Giuseppe Corigliano. Polemiky kolem filmu natočeného podle Brownova románu přiměly jedinou personální prelaturu katolické církve, aby vstoupila do mediálního světa. Zanedlouho má vzniknout film o zakladateli Opus Dei, sv. Josemariy Escrivovi.

?Nefinancujeme je přímo, ale jsme poradci pro dva projekty o životě našeho zakladatele: jedno bude mezinárodní produkce Lux Vide Ettora Bernabei, což by mohl být film, fikce nebo obojí, a k tomu ještě malý animovaný film, realizovaný Mondo Tv, který by měl být hotov na Velikonoce,? uvedl Giuseppe Corigliano na tiskové konferenci.

Podle slov ředitele tiskového úřadu Opus Dei se prelatura rozhodla pro film po více než šestiletém váhání. Rozhodnutí padlo až v souvislosti s případem ?Da Vinci Code?. Corigliano k tomu dodává: ?Ten film se nám nelíbil, vidíme v něm slátaninu new age, ale je třeba říci, že pro Opus Dei představoval zásah prozřetelnosti, ?felix culpa?, protože přinesl ohromné zvýšení zájmu o naše dílo a miliony návštěvníků zavedl na naše internetové stránky.?

Pokud jde o obsazení připravovaného filmu, ředitel tiskového úřadu Opus Dei zmínil Roberta de Niro, Antonio Banderase a Nicolase Cage. Podle Corigliana, který znal zakladatele Opus Dei osobně, ?úsměv De Nira připomíná Escrivův, zatímco Banderas je mu podobnější fyzicky.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.