Vyšla kniha "Katolická církev v době komunistické diktatury?

15.2.2007 

V Krakově byl představen první díl studie ?Katolická církev v době komunistické diktatury.? Publikace je výsledkem práce dvou vědeckých komisí, které zkoumaly dokumenty uložené v Institutu národní paměti. Ze strany Papežské teologické akademie stál v čele komise docent P. Jan Szczepaniak a ze strany Institutu národní paměti ředitel krakovského oddělení této instituce, prof. Ryszard Terlecki.

Mluvčí krakovské metropolitní kurie, P. Robert Nęcek, dodává:
?Dnešní publikace skupiny historiků Papežské teologické akademie a Institutu národní paměti je komentářem a hlasem krakovského metropolity. Právě na jeho prosbu a doporučení se totiž tyto dvě komise vznikly, zároveň s teologicko-pastorační komisí ?Paměť a péče.?

Studie zahrnuje rovněž informace o činnosti Úřadu Bezpečnosti a Státní tajné policie, ale také portréty duchovních, kteří byli sledování bezpečností nebo které se pokoušela získat.

Prof. Papežské teologické akademie a spoluautor knihy, P. Józef Marecky, označil publikaci za ?událost významnou v celosvětovém měřítku.? Podle jeho názoru neexistuje studie, která by tak rozsáhle popisovala vztahy mezi státem a církví v době komunistické diktatury. ?Objevily se různé publikace, ale teprve tato ukazuje, jak velkým nepřítel byla pro minulý režim církev? ? řekl P. Marecki.
Během prací na prvním dílu byla shromážděna také většina materiálů pro druhý díl, který má vyjít v polovině letošního roku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.