Pro pravoslavné církve je Obětování Páně dnem "setkání"

15.2.2007 

Církve, které se řídí juliánským kalendářem, dnes slaví slavnost Obětování Páně. Ve staroslověnštině se jí říkalo ?Srietienie Gaspodnie?. V mnoha zemích je zároveň slaven jako Den mládeže. Z Moskvy telefonuje Wojciech Raiter:

?Termín ?srietienie? znamená ve staroslověnštině ?setkání?. V křesťanském významu se vztahuje k setkání s Kristem. Stařec Simeon a prorokyně Anna se v Jeruzalémském chrámu setkali s Bohem v osobě dítěte Ježíše.
V Rusku, stejně jako v dalších zemích s pravoslavnou většinou, se slaví jako Den mládeže, při kterém se církev setkává s novou generací věřících. Moskevský patriarcha Alexej II. vydal zvláštní poselství, ve kterém vyzývá mládež k zachování víry otců, která je nad ?všechna bohatství světa?. Patriarcha se zármutkem podotýká, že ?mnozí podléhají falešným představám o církvi a pohrdají tradičními hodnotami pravoslaví ve výchově dětí a mládeže?.
V lidové tradici je ?srietenie? prvním dnem setkání zimy a jara, znamením posledním mrazů, nazývaných srietieňské. Obleva v ten den ohlašuje teplé a rychlé jaro a mráz naopak jaro pozdní a deštivé.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.