Papežská rada pro právní texty má nové vedení

15.2.2007 

Benedikt XVI. přijal rezignaci předsedy Papežské rady pro právní texty, kterou z důvodu věku podal kardinál Julian Herranz. Jeho nástupcem jmenoval Papež pomocného biskupa milánské arcidiecéze, Francesca Coccopalmeria. Dosavadní sekretář tohoto úřadu, biskup Bruno Bertagna, byl jmenován místopředsedou. Oba biskupové byli zároveň povýšeni do arcibiskupské hodnosti. Sekretářem jmenoval Benedikt XVI. P. Juana Ignacia Arrieta Ochoa de Chinchetru z prelatury Opus Dei.

Novému předsedovi Papežské rady pro právní texty, arcibiskupu Francescu Coccopalmeriovi, je 68 let. Doktorát z kanonického práva získal na Papežské gregoriánské univerzitě a z občanského práva na katolické univerzitě Sacro Cuore v Miláně. Na biskupa byl vysvěcen v roce 1993. Působí jako profesor práva, předseda právní komise italského episkopátu a je členem Nejvyššího tribuálu Apoštolské signatury. V rámci biskupské konference Lombardie má na starosti ekumenický a mezináboženský dialog a nová hnutí v církvi.

Nový sekretář Papežské rady pro právní texty, 55 ? ti letý P. Juan Ignacio Arrieta pochází ze Španělska. Jako doktor obojího práva přednášel v Navaře, v Římě a v Benátkách. 13 let byl děkanem právnické fakulty na Papežské univerzitě Santa Croce v Římě. Od roku 2003 vede Institut kanonického práva sv. Pia X. v Benátkách.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.