Italská církev kritizuje zákon o partnerských vztazích

9.2.2007 

Za útok na instituci rodiny označila církev v Itálii návrh zákona o partnerských svazcích, včetně homosexuálních. Včera večer ho schválila levicová vláda Romana Prodiho. Návrh, který bude nyní předložen parlamentu, stanovuje práva a povinnosti osob žijících v partnerských svazcích. Podle něj například po devíti letech trvání takového svazku získají partneři právo dědit majetek. Proti novému zákonu hlasovala opozice, která zároveň ohlásila boj na ochranu práv rodiny. Na druhé straně přívrženci nového zákona tvrdí, že neznamená ?legalizaci rodin druhé kategorie?.
Předseda Papežské Akademie pro život, biskup Elio Sgreccia, nicméně zdůraznil, že zákony toho druhu jsou pokusem o manipulaci s přirozeným právem. Někdejší teolog papežského domu, švýcarský kardinál Georges Cottier, vyzval k zamyšlení nad tím, jaké následky pro společnost bude mít oslabení instituce rodiny. Mluví P. Sergio Nicolli, který má na starosti pastoraci rodin v rámci italského episkopátu:

?Když se v poslední době zdá, že rodinu brání jenom církev, vyplývá to z faktu, že žijeme v kultuře, která v posledních letech vysunula do popředí dobro jednotlivce. Kvůli tomu ale ztratila z očí hodnotu manželství a rodiny. Právě proto církev jakoby zůstávala v obraně rodiny sama, protože současná kultura už nedokáže ocenit její bohatství. Církev nemůže souhlasit s tím, aby občanské svazky byly prezentovány na úrovni rodiny jako společné dobro. To je nepřijatelný postoj.?

V posledních týdnech italští biskupové vystupovali proti legalizaci partnerských svazků. Připomínali především stejně nutnou jako nedostatečnou podporu rodiny. Zároveň poukazovali na to, že demokratická společnost umožňuje žít každému, tak jak chce, což nutně nevyžaduje právní úpravy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.