Svatý stolec podpořil program pomoci chudým zemím

9.2.2007 

Program mezinárodní finanční pomoci chudým zemím představili dnes Benediktu XVI. ministři financí Velké Británie, Itálie, Kanady a Ruska, jordánská královna Rania a ředitel Světové banky Paul Wolfowitz. Akce se týká především rozvojových programů a produkce vakcín, které mají zabránit šíření epidemií. Svatý otec jejich iniciativu velmi ocenil a mimo jiné řekl:

?Tyto vakcíny jsou naléhavě potřebné, aby bylo možné každý rok předcházet smrti milionů lidí na nakažlivé nemoci, zejména v ohrožených oblastech světa. V době globalizovaného trhu jsme všichni znepokojeni narůstající propastí mezi životní úrovní v zemích, které se těší velkému bohatství a vysoce rozvinutým technologiím, a na druhé straně v méně rozvinutých zemích, kde se bída nejen drží, ale dokonce narůstá. Dnes představená tvůrčí a slibná iniciativa chce čelit právě této tendenci... Ujišťuji vás o plné podpoře Svatého stolce pro tento humanitární projekt inspirovaný duchem lidské solidarity, kterou náš svět potřebuje, aby překonal egoismus všeho druhu a přispíval k pokojnému soužití národů.?

Projekt představil Svatému otci italský ministr hospodářství a financí, Tommaso Padoa-Schioppa. Jak zdůraznil, jeho cílem je ochrana nejchudších z chudých a zejména dětí. Nakažlivé nemoci způsobují každoročně smrt deseti milionů lidí v rozvojových zemích. Podle odhadů by měl uvedený program do roku 2030 zachránit životy pěti a půl milionů lidí. V plánu jsou také další podobné iniciativy. První z nich se bude týkat malárie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.