Počet křesťanů v Číně je vyšší než uvádějí vládní statistiky

8.2.2007 

V Číně je třikrát více věřících lidí než uvádějí oficiální údaje. Nové statistiky zveřejnil anglickojazyčný deník ?China Daily?, vycházející v Pekingu. Redakce se odvolává na výsledky průzkumu provedeného Šanghajskou univerzitou. Vyplývá z něj, že věřící lidé tvoří třetinu čínské společnosti, to znamená asi 300 milionů lidí. Dvě třetiny z nich vyznává buddhismus, taoismus nebo jiné tradiční Čínské náboženství.

Průzkum potvrzuje dynamický rozvoj křesťanství, které vyznává 40 milionů Číňanů. Setkání s vírou je doménou příslušníků mladých generací. 62% dotázaných, kteří deklarovali příslušnost do náboženských skupin, jsou lidé mezi 16-ti a 39 lety. Téměř tři čtvrtiny z nich také prohlásilo, že jsou nyní šťastnější než dříve, dokud se považovali za ateisty.

Kdo jsou noví čínští křesťané jsme se zeptali ředitele agentury Asia News, P. Bernarda Cervellery:

?Největší nárůst v celé této obnově náboženského života zaznamenalo právě křesťanství. Mnozí z těch, kdo objevují víru jsou mladí lidé nebo univerzitní profesoři, studenti a lidé svobodných povolání. Jde tedy o lidi, kteří žijí v moderní společnosti. V této moderní společnosti křesťanství nachází velkou odezvu, protože je historickým náboženstvím, předkládá historická fakta, věci, které se skutečně staly a zároveň je schopné ocenit a posoudit hodnotu vědeckých fenoménů, ale také fenoménům moderní doby a sekularizace.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.