Oběť P. Santora může přispět k dialogu mezi křesťany a muslimy

5.2.2007 

Církev v Itálii a v Turecku si připomíná první výročí smrti P. Andrey Santora. S přesvědčením, že neumíral nadarmo a že jeho oběť může přispět k dialogu mezi křesťany a muslimy se vydala do Trebzonu italská delegace v čele s kardinálem vikářem Camillem Ruinim. O dnešní liturgii nám poví nástupce zavražděného P. Santora, polský kněz Waldemar Niwiński:

?Mši v kostele P. Marie předsedal kard. Camillo Ruini. Přítomen byl také apoštolský nuncius, arcibiskup Antonio Lucibello, a apoštolský vikář Anatolie, biskup Luigi Padovese. Z Itálie přijela také matka P. Andrey, jeho dvě sestry a přátelé zavražděného kněze. Pokud jde o místní komunitu, nebyla příliš početně zastoupena, protože mnoho lidí v té době pracovalo. Přišlo asi 10 věřících. Byli to katolíci, kteří přicházejí do našeho kostela na nedělní mše svaté. Liturgie se zúčastnila také skupina nekřesťanů, našich přátel, spojených s tímto kostelem. K nečekané věci došlo před zahájením eucharistie. Do kostela přišli rodiče chlapce, který před rokem P. Santora zavraždil. Mluvili s kard. Ruinim a s apoštolským vikářem.?

Přicházíme ve stejném duchu jako P. Santoro, v duchu úcty a respektu k tureckému národu, řekl v homilii kard. Ruini. Po mši svaté byla posvěcena ikona představující P. Santora mezi Marií a Ježíšem, která bude v trebzonském kostele připomínat oběť italského kněze.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.