Ad limina italských biskupů z Lombardie

5.2.2007 

Benedikt XVI. přijal na audiencích milánského arcibiskupa Dionigi Tettamanziho a dalších 15 lombardských biskupů, kteří jsou v Římě na návštěvě ?ad limina Apostolorum?. Lombardie má celkem 10 diecézí, více než 1 600 farností, ve kterých slouží téměř 7 tisíc kněží. (5 347 diecézních kněží a 1 629 řeholních) a 149 trvalých jáhnů.
Lombardie patří mezi nejbohatší regiony v Itálii i v Evropě. Jak se tamní místní církev vypořádává s problémem sekularizace jsme se zeptali milánského pomocného biskupa, Carla Redaelliho:

?Fenomén sekularizace samozřejmě existuje, ale na druhou stranu není u nás něčím novým. V jistém smyslu lze říci, že jsme post-sekulární společnost. Hlavní linií, po které postupujeme je lepší zhodnocení tradice víry, svatosti, pracovitosti a velkodušnosti, která vždy byla v našem regionu. Snažíme se o to různým způsobem, jak pozorností k tradiční pastoraci, tak i novými formami pastorace, například pokud jde o svátosti křesťanské iniciace nebo o evangelizaci. A další věc je pokračovat v upřímném, otevřeném a srdečném dialogu s různými oblastmi kultury se školou, univerzitou, politikou i s ekonomickou oblastí a snažit se objevovat, navzdory všemu, v naší lombardské společnosti hodnoty, ? a jistě takové jsou ? které ukazují k touze po evangeliu, kterému je třeba rozumět, které je třeba vykládat a přijímat.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.