Násilí ve fotbale

5.2.2007 

Rozhodné odsouzení násilných aktů, které poskvrňují svět fotbalu vyjádřil Benedikt XVI. v telegramu, který jeho jménem zaslal kardinál Bertone arcibiskupovi Katánie. V katedrále tohoto sicilského města dnes proběhly pohřební obřady Filippa Racitiho, 38-ti letého policisty zabitého, když zasahoval mezi rozvášněnými fanoušky při pátečním utkání mezi Katánií a Palermem.

V papežském telegramu se píše, že lidé angažovaní ve fotbale by měli důrazněji a s větším respektem k zákonům šířit atmosféru solidarity a zdravé soutěže. Pohřebním obřadům zabitého policisty předsedal nový arcibiskup Palerma, Paolo Romeo, za přítomnosti několikatisícového shromáždění, ve kterém nechyběli fotbalisté ani státní představitelé. V homilii vyzval přítomné, aby si lépe uvědomili, co znamená být křesťany v běžném životě. Nechyběla ani narážka na provokatéry placené fotbalovými kluby:
?Drazí mladí, mějte odvahu opustit všechny druhy pohrdání životem, nenechte se pod žádnou záminkou zlákat představami snadného výdělku a materiálními zájmy, které vedou k násilí, ponižují vaši důstojnost a vaši budoucnost.?

Na roli médií v bojovné atmosféře, která se vytváří kolem fotbalu, jsme se zeptali emeritního prefekta Papežské rady pro pastoraci zdraví, kardinála Fiorenza Angeliniho, známého také bedlivým sledováním světa fotbalu:
?Fotbal nepotřebuje být propagovaný a oslavovaný. Spíš by bylo potřeba ovlivňovat jistou mentální vyrovnanost, racionalitu a umírněnost. Jak ukazuje zkušenost, může jinak přestavovat ohrožení, být rozbuškou vždy připravenou k výbuchu. Bylo by tedy vhodné zmírnit často triumfalistické tóny komentátorů, titulků a falešné exaltace hráčů. Nepředstavovat fotbalové zápasy jako válku znepřátelených stran a dát si pozor na mytizaci některých sportovců, kteří, jak všichni víme, jsou často prostí lidé. Co říct k policistovi zabitému ve třiceti osmi letech? Lidé zodpovídající za sport a vládu musí jednat a vyvodit důsledky. Sport, fotbal, nesmí znamenat strach a smrt, ale musí být potvrzen jako projev vitality a života.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.