Debata o koncepci světského státu ve francouzské církvi

19.12.2003 

Ve Francii pokračuje debata o koncepci sekulárního státu. ?Stát má zaručit respekt a stejné jednání se všemi náboženstvími,? zdůraznil předseda Francouzské biskupské konference, arcibiskup Jean-Pierre Ricard, v prohlášení k vizi světského státu představené prezidentem Chirakem. Francouzský prezident Jeacque Chirac včera podpořil návrh zákona zakazující ?ostentativní náboženské symboly? na veřejných místech.

Arcibiskukp Ricard uvádí, že sekulární či laický charakter státu musí znamenat vytváření podmínek pro pokojné soužití obyvatel a zároveň zaručovat svobodu svědomí a náboženskou svobodu. Vyjadřuje zároveň pochybnost nad tím, zda navrhovaný zákon bude lékem na všechny obtíže. Podle předsedy francouzského episkopátu je - vedle vytváření pravidel - v této oblasti nutné odvolávat se ? vedle především na zdraví rozum. Příkladem může být rozhodování o tom, co považovat za ostentativní náboženský symbol.

?Francouzská katolická církev chce bojovat se všemi formami diskriminace a rozdělování, které odporují budování společnosti, ve které budou stále více přítomny volnost, rovnost a bratrství,? napsal v prohlášení arcibiskup Jean-Pierre Ricard.

Oproti tomu pařížský arcibiskup, kardinál Jean-Marie Lustiger, v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL kritizoval přízrak náboženské nesnášenlivosti ve Francii, jako jev, který je zjevným protikladem neutrálního světského státu. Kardinál Lustiger se obává vlny demonstrací, vyvolaných nerozvážnými výroky občanských autorit. Tuto neděli má v Paříži proběhnout demonstrace přívrženců nošení čarčafů muslimskými ženami.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.