O. Lombardi komentuje politickou diskusi

31.1.2007 

Veřejným míněním v Itálii hýbe návrh zákona, který by měl obdařit páry rozdílného pohlaví, kteří žijí bez církevního i civilního sňatku ve společné domácnosti, stejnými právy jako mají manželé. Zákon se tedy netýká homosexuálního soužití. Vyvolává však živou diskusi a několikrát se této problematiky vzdáleně dotknul i Benedikt XVI. Včera vstoupil do diskuse také italský prezident Giorgio Napolitano, který vyzval politické strany, aby se pokusily vytvořit syntézu mezi stanovisky politických stran a církve.
Tiskový mluvčí Svatého Stolce o. Federico Lombardi k tomu ve vysílání prvního programu italské veřejnoprávní televize včera řekl:

?Vystoupení prezidenta je určitě velice cenné, dokazuje to jeho již dříve projevený velký zájem o postoje Svatého Otce a povzbuzuje k dialogu a respektu, který v současné diskusi není vždycky patrný. Vybízí ke hledání obsáhlého pohledu na problémy společnosti s velkou citlivostí k obavám vyjadřovaným církevními představiteli, uznává jejich legitimitu a skutečnost, že jsou hluboce motivovány hledáním obecného blaha společnosti, zejména té italské. Zbývá jen podívat se na to, jaké jsou možnosti nalézt v tomto dialogu kýženou syntézu mezi různými politickými a sociálními složkami italské společnosti způsobem, který by stanovisko vyjádřené církví v Itálii bral dostatečně v úvahu.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.