Představen italský překlad knihy Martina Gilberta o holocaustu

30.1.2007 

V minulém týdnu ve Věčném městě vyšel italský překlad knihy britského historika Martina Gilberta. Prezentace knihy nazvané ?Spravedliví, nekrvaví hrdinové holocaustu? se ve středu 24. ledna zúčastnil i vatikánský státní sekretář, kardinál Tarcisio Bertone. Gilbert ve své studii nabízí svědectví o lidech, kteří během Druhé světové války zachraňovali Židy. Obhajuje také osobu papeže Pia XII., který byl často kritizován za to, že se údajně neangažoval v boji proti holocaustu.

Sir Martin John Gilbert se narodil r. 1936 v Londýně. Řadí se mezi nejvýznanější historiky, kteří se zabývají Druhou světovou válkou. Je autorem více než 70 knih, v kterých mimo jiné pojednává o holocaustu a moderních dějinách židovského národa. Proslavila ho především biografie Winstona Churchilla. V současné době působí jako profesor historie holocaustu na University College v Londýně.

Při římské prezentaci italského překladu Gilbertovy knihy se kardinál státní sekretář Tarcisio Bertone pozastavil nad dějinami Židů, které podle jeho slov ukazují proud dobra, ?který proudí lidstvem bez ohledu na náboženské rozdíly.? Kardinál připomněl, že k záchraně některých Židů přispěli také křesťané různých vyznání, ale například i muslimové. Byla to válka bez deklarací a manifestů, kterou vedli tito spravedliví ?proti předsudkům svého okolí.? Proto patří Gilbertovo označení ?spravedliví? všem, kdo ?přerušili spirálu nezájmu, sobectví a individualismu a nasadili svůj život i životy svých příbuzných proto, aby uchránili Židy od nacistické genocidy.?

Kardinál Bertone se zmínil také o roli církve, která se snažila pomoci při záchraně Židů. Přitom odmítl obvinění, že papež Pius XII. o vyhlazování Židů mlčel. Podle jeho slov ?papež Pacelli nemlčel,? ale snažil se ve svých promluvách o tom citlivě hovořit. Dosvědčuje to například jeho vánoční poselství, které Pius XII. pronesl v r. 1942 a které přivedlo Hitlera k zuřivosti.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.