Noví apoštolští nunciové jmenováni v Nauru a Eritreji

30.1.2007 

Papež Benedikt XVI. jmenoval apoštolským nunciem v Nauru arcibiskupa Charles Daniela Balvo. Ten je od r. 2005 také nunciem na Novém Zélandu, včetně Cookových ostrovů, Fidži, Marshalových ostrovů, Mikronésie, Palau, Tonga nebo Vanuatu.

Republika a stejnojmenný ostrov Nauru, nejmenší ostrovní stát na světě, leží v jižním Tichém oceánu v ostrovní skupině Mikronésie. Je parlamentní republikou, dříve bylo sice Nauru spravováno jako mandátní území Austrálií, Velkou Británií a Novým Zélandem, ale v roce 1970 získalo nezávislost. Je to jediný stát na světě, který nemá úřední hlavní město a nemá vlastní armádu. Nauru je administrativně děleno do 14 distriktů a vládní úřady se nacházejí v distriktu Yaren. V Nauru žije asi 13 tisíc obyvatel. Z toho dvě třetiny se hlásí k protestantským církvím a jedna třetina jsou katolíci.

Dnes byl také jmenován apoštolský nuncius v Eritreji. Stal se jím arcibiskup Leo Boccardi. Ten je od 16. ledna také nunciem v Súdanu.

Eritrea je stát rozkládající se v severovýchodní Africe na pobřeží Rudého moře. Eritrea sousedí na západě se Súdánem, Etiopií na jihu a Džibutskem na jihovýchodě. K Eritreji náleží též Dahlacké souostroví v Rudém moři. Eritrea dosáhla nezávislosti teprve v roce 1993, a proto patří k nejmladším státům světa.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.