Ad limina biskupů z italské Ligurie

29.1.2007 

Papež dnes dopoledne přijal první skupinu italských biskupů z regionu Ligurie, kteří jsou ve Věčném městě na své pravidelné návštěvě ?ad limina?. Ligurie je třetí nejmenší italská oblast. Leží na severozápadě země u Ligurského moře a sousedí s Francií na západě, Piemontem na severu a Emilií-Romagnou a Toskánskem na východě. Ligurie do značné míry odpovídá území bývalé Janovské republiky, má 4 provincie, a žije v něm necelý milión věřících. Hlavním městem je Janov. Ve 1 250 farnostech působí na 1 700 kněží. Církev je v této oblasti přítomná již od 3.- 4. století. Na přelomu středověku a novověku dala Ligurie církvi dva papeže: Inocenta IV. a Julia II.

V čele pětičlenné delegace biskupů, kteří se dnes setkali s Benediktem XVI., stál janovský arcibiskup Angelo Bagnasco. Toho jsme požádali, aby Vatikánskému rozhlasu řekl, čím se farnosti v Ligurii charakterizují:

?Z určitého hlediska mají společného jmenovatele: dlouhou tradici velmi zakořeněnou ve víře, i ta dnes musí nyní čelit procesu sekularizace. Kněží v Ligurii jsou velmi pracovití a činorodí, což se projevuje především ve farnostech a různých společenstvích a hnutích, v charitativní činnosti a ve službě chudým. K našim největším problémům se řadí již zmiňovaná sekularizace, která je spojena s blahobytem. Ten je v Ligurii poměrně rozsáhlý, i když někdy není patrný na první pohled. V regionu je totiž také dost vysoká nezaměstnanost. To s sebou nese další problém: roste průměrný věk tamější populace, protože mladí utíkají za prací do jiných oblastí,? vysvětluje janovský arcibiskup Angelo Bagnasco.

Svatého otce dnes také navštívil arcibiskup Celestino Migliore, stálý pozorovatel při Organizaci spojených národů v New Yorku, a arcibiskup Palerma Paolo Romeo.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.