Vyšla kniha Život s Karolem

27.1.2007 

Tuto středu se na pultech italských knihkupectví ukázala kniha nazvaná ?Život s Karolem?. Jde o knižní rozhovor novináře Gian Franca Svidercoschiho s kardinálem Stanisłavem Dziwiszem, který vzpomíná na své čtyřicetileté působení po boku Karola Wojtyly a zesnulého papeže Jana Pavla II. Kniha vyšla také v polském překladu.

Stanislaw Dziwisz byl nejprve v letech 1966-1978 kaplanem kardinála Karola Wojtyly v době jeho působení na stolci krakovského metropolity. Od zvolení Wojtyly papežem až do posledních dní jeho pontifikátu, tedy v letech 1978-2005, pak plnil funkci jeho osobního sekretáře. Sám k tomu Vatikánskému rozhlasu řekl: ?Těch skoro 40 let jsem vždy byl ve stínu, a tak jsem zůstal ve stínu i v této knize. Tento knižní rozhovor mi umožnil si znovu uvědomit, jak jsem zblízka viděl Jana Pavla II. Právě to jsem chtěl také čtenářům vyprávět. Cítil jsem to jako svou morální povinnost, představit svýma očima činnost a život Svatého otce Jana Pavla II."

Kardinál Dziwisz si také vzpomněl na to, že všechny velmi oslovilo, ?jak se papež modlil, protože on dostal od Boha velký dar, že objevil hodnotu modlitby jako rozhovor s Pánem. Jeho modlitba opravdu nebyla jen prostým recitováním nějakých formulek. Kdo ho viděl při modlitbě, viděl člověka ponořeného do Boha.?

Když navštívil Jan Pavel II. Zeď Nářků v Jeruzalémě, světově proslulý židovský literát a myslitel Elie Wiesel prohlásil: ?Když jsem byl dítě, bál jsem se chodit okolo kostela, teď se vše změnilo.? Stanislaw Dziwisz k tomu dodává: ?Pro Svatého otce byl vždy důležitý především sám člověk a nezáleželo mu na tom, zda to byl křesťan nebo nekřesťan. Zajímala ho lidská osoba. V člověku vždy viděl Boží obraz a to mu pomohlo s ním jednat, jako s Božím dítětem. Kromě toho je třeba říci, že papež žil mnoho let s židovským národem ve svém rodném městě. Židé tam byli s křesťany pospolu, a tak k nim již v dětství Karol Wojtyla získal vřelý vztah. Ale tato gesta, která pak konal jako papež, vycházela především z jeho hluboké víry.?

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.