Francie se dnes rozloučila s Abbé Pierrem

26.1.2007 

Francie se dnes rozloučila s Abbé Pierrem. Dnešní bohoslužby v přeplněné pařížské katedrále Notre-Dame se zúčastnila také celá politická elita Francie, včetně ministerského předsedy i prezidenta Chiraca. Davy lidí, kteří se nevešly do katedrály, sledovaly bohoslužbu na velkoplošných obrazovkách před chámem. Rozloučení přenášely také všechny velké státní televizní stanice i soukromé televize.

Martin Hirsch ze Společenství Emauzy, které Abbé Pierre založil, během bohoslužby zveřejnil poselství zemřelého a byl vysloven důvod proč Abbé Pierre souhlasil s veřejnou pohřební bohoslužbou ve světoznámé katedrále Notre-Dame. Ne proto, aby mu byly prokazovány pocty od veřejných činitelů, nýbrž proto, aby se při této bohoslužbě znovu setkali představitelé francouzské politické špičky se členy Společenství Emauzy a vzájemně se tak podpořili v boji proti chudobě a nespravedlnosti.

Bohoslužby, při kterých se lidé loučí s jednou z nejpopulárnějších osobností Francie, se konali i v ostatních městech včetně Lyonu a Štrasburku. K rakvi Abbé Pierra v katedrále Notre-Dame přišli také pravoslavní, židé, muslimové i buddhisté.

Petr Vacík

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.