Vietnamský premiér ve Vatikánu

25.1.2007 

Papež Benedikt XVI. dnes na audienci přijal vietnamského premiéra Nguyena Tan Dunga. Setkání trvalo 25 minut a kromě dvou tlumočníků se ho zúčastnil také šéf vietnamského úřadu pro náboženská vyznání. Premiér při té příležitosti daroval papeži keramickou vázu a převzal od něj medaili jeho pontifikátu. Předseda vietnamské vlády se potom setkal také s vatikánským státním sekretářem, kardinálem Tarcisio Bertonem a arcibiskupem Dominiquem Mambertim, sekretářem pro vztahy Svatého stolce se státy.

Svatý stolec ve svém oficiálním prohlášení vyjádřil potěšení z návštěvy vietnamského premiéra, která ?představuje nový důležitý krok na cestě k urovnání bilaterálních vztahů? mezi Vatikánem a Vietnamem. Ty se v poslední době o něco zlepšily, protože vietnamská vláda umožňuje Katolické církvi větší náboženskou svobodu.

Podle vatikánské tiskové zprávy se při setkání představitelů obou států hovořilo o některých otevřených otázkách, především o aktivním působení katolíků, z kterého by mohla mít užitek celá vietnamská společnost. Katolíci by mohli přispět k šíření mravních hodnot, kultury solidarity a charitativní činnosti. Jednání vatikánských představitelů s vietnamským premiérem se týkala také mezinárodní situace a šíření míru na světě.

Po více než 30 letech to byla první návštěva oficiálního představitele vietnamského socialistického státu. Kardinál Jean-Baptiste Pham Minh Man, arcibiskup města Ho Chi Minh, věří, že setkání přispěje k navázání oficiálních vztahů mezi Vietnamem a Apoštolským stolcem. Již v listopadu minulého roku se totiž vietnamští biskupové setkali s prezidentem Nguyenem Minh Trit?em. Prezident biskupům slíbil, že vláda bude podporovat větší náboženskou svobodu v zemi.

Ve Vietnamu žije 84 milionů obyvatel, většinu tvoří animisté a buddhisté. Katolíci představují jen 7 procent vietnamské populace.

K situaci církve ve Vietnamu se vyjádřil také P. Josef Hoang Minh Thang, vedoucí vietnamské sekce Vatikánského rozhlasu. Upozornil na to, že v současné době sice církev není pronásledována, ale že je ve své činnosti výrazně omezována. Tuto situaci nijak nezlepšila ani nová legislativa týkající se náboženské svobody, která letos vstoupila v platnost. Církev musí při každé iniciativě žádat vládu o schválení. Restriktivní opatření jsou tak podle P. Josefa Hoang Minh Thanga ještě přísnější než v zákonech schválených Ho Chi Minhem v roce 1954.

Reakce představitelů vietnamských katolíků jsou však přesto optimistické. ?Setkání Svatého otce s premiérem naší země znamená velký obrat ve vztazích mezi vládou, vietnamskýcm národem a Vatikánem,? domnívá se Joseph Nguyen Chi Linh, biskup z diecéze Thanh Hóa. ?Církev v mé diecézi může kromě liturgie vést také ústavy pro postižené, dětské domovy a mateřské školy,? vysvětluje biskup. Vietnamští katolíci však chtějí podle jeho slov své působení ve školství ještě rozšířit a založit i vysoké školy.

?Musíme si uvědomit, že ve Vietnamu jsou vlády jedné strany a všechno musí být podřízeno aktuálnímu vymezení pojmu náboženské svobody. Od jisté doby jsme však ze strany politických představitelů svědky mnohem větší otevřenosti. Všichni čekají, že dojde k navázání diplomatických vztahů mezi Vitnamem a Apoštolským stolcem. A doufáme, že to přispěje k zmírnění dosavadního napětí mezi státem a církví,? dodává Joseph Nguyen Chi Linh, biskup z diecéze Thanh Hóa.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.