Kardinál O?Brien: Ve skotských médiích se šíří protikatolická propaganda

23.1.2007 

Kardinál Keith O?Brien vyjádřil přesvědčení, že se ve skotských médiích šíří protikatolická propaganda. Poukazuje přitom na sérii 40 článků a dopisů, které byly během čtyř měsíců zveřejněny na stránkách renomovaných časopisů a útočily na katolické školství v zemi. Autoři článků obviňují školy ze sektářství a vyžadují jejich zavření.

Edinburgský arcibiskup v katolickém týdeníku The Universe upozornil na to, že ?pokud nikde na světě nevyvolávají katolické školy problém sektářství, pak ve Skotsku je třeba jeho příčinu hledat někde jinde.?

V minulém roce kardinál na univerzitě v Glasgow upozornil na to, že katolíci jsou často ve Skotsku diskriminováni. Vyzval mimo jiné také vládu Tonyho Blaira k tomu, aby se ve Velké Británii začala zachovávat náboženská tolerance i vůči katolíkům. Nedávno uplynulo 300 let od podepsání dohody, podle které může na britském trůně usednout kdokoli, jen když není katolík.

Bývalý ministr školství Sam Galbraith, který se těšil podpoře skotských kalvínů, dokonce nedávno podpořil názor, že katolické školy by měly být zavřeny, protože jsou zdrojem sektářství.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.