Papež podpořil iniciativu proti hračkám-zbraním

22.1.2007 

Během své nedělení promluvy před modlitbou Anděl Páně Benedikt XVI. ve svém pozdravu k italským poutníkům podpořil organizátory akce Změňte hru:

?Srdečně zdravím poutníky z Itálie, zejména organizátory projektu Změňte hru, kterou ve městě Lecce iniciovali děti s cílem odložit hračky v podobě zbraní. Tato iniciativa mne velice těší a chtěl bych tuto výzvu rozšířit: chraňme děti před nákazou násilí.?

Poutníky z Lecce, které Benedikt XVI. v poledne zdravil, přijal tentýž den ráno také ve svém soukromí, kde se spolu s ním v papežské kapli účastnili eucharistické bohoslužby. Jeden z organizátorů akce, která v Itálii probíhá už 15 let, Vito Pati, který se mimochodem věnuje kouzelnickým vystoupením pro děti, říká o vzniku této iniciativy:

?Ta myšlenka mne napadla během jednoho představení, kdy mne jedno dítě požádalo, abych proměnil pistoli na hrdličku? A dnes spolu s třiceti přáteli jezdíme po celé Itálii a pořádáme ve školách různá vystoupení a osvětu. Letos 6.ledna přinesly děti na náměstí v Lecce neuvěřitelných 6200 hraček v podobě různých zbraní. Na ukázku jsme 12 exemplářů těchto hraček odevzdali papeži spolu s dvěmi živými hrdličkami, které Benedikt XVI. vypustí na svobodu příští neděli, kdy se na náměstí sejdou děti z Italské Katolické akce?.

Iniciativa ?Nestřílejte ve fantazii ? změňte hru? je občanská iniciativa, kterou podporuje italská ministryně školství Adriana Poli Bortone, která před nedávnem ve Štrasburku navrhla zavést administrativní restrikce proti prodeji hraček-zbraní v EU.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.